Jeremić: Skupštinska rasprava o Kosovu i Metohiji ne sme da se završi bez rezolucije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Vuk Jeremić; Foto: YouTube screen shot
Podelite vest

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da se ne sme dozvoliti da se današnja sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji “svede na puku razmenu optužbi vlasti i opozicije”, niti da se okonča bez usvajanja dokumenta kojim će se jasno definisati okvir i smernice za postupanje države u budućnosti.

“Narodna stranka je predložila usvajanje Rezolucije o Kosovu i Metohiji. Predlažemo dvadesetak konkretnih koraka, uključujući i da se nakon više od devet godina od kada se Priština na to obavezala, odredi krajni rok za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO)”, rekao je Jeremić u intrevjuu za list Politika.

“Ako se do 31. decembra to ne bude dogodilo, ‘briselski dijalog’ bi trebalo proglasiti neuspešnim. Srbija bi tada, u saradnji sa predstavnicima našeg naroda u pokrajini, samostalno formirala ZSO i pristupila uspostavljanju administrativnih, bezbednosnih, pravosudnih i drugih nadležnosti koje su ‘Briselskim sporazumom’ ukinute”, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da rezolucija koju je predložila Narodna stranka nalaže da predsednik Republike uputi pismo predsednicima Rusije i Kine u kojem ih zvanično obaveštava da se Srbija protivi prijemu samoproglašenog Kosova u UN, i da u ime Srbije traži da te Peking i Moskva iskoriste svoje pravo veta u Savetu bezbednosti, ako ta stvar bude stavljena na razmatranje tog tela.

“Ovo je od ogromne važnosti, imajući u vidu sve učestalije poruke visokih zvaničnika SAD i Evrope da se ‘normalizacija odnosa’ Beograda i Prištine mora okončati uzajamnim priznanjem, uz insistiranje na ubrzavanju procesa. U rezoluciji se definišu i drugi koraci u državnoj, parlamentarnoj i ekonomskoj diplomatiji, kao i mere koje hitno treba preduzeti u cilju zaštite i podrške našem narodu i svetinjama u pokrajini”, rekao je Jeremić.

Upitan da li bi Beograd bio proglašen za glavnog krivca za neuspeh pregovora sa Prištinom ako bi proglasio neuspešnim briselski dijalog, Jeremić je odgovorio da “ne sumnja da bi takva odluka u prvi mah izazvala nezadovoljstvo u zapadnim prestonicama, jer su u prethodnih deset godina navikli da bez većih poteškoća od Beograda dobijaju sve što požele”.

“Ako budemo jedinstveni i odlučni, neće proći mnogo vremena dok tu novu okolnost svi ne počnu da uzimaju u obzir. U rezoluciji u dobroj veri dajemo šansu Albancima da do kraja ove godine formiraju ZSO. Ako ih, uprkos jasnom stavu Beograda da ne prihvatamo dalje ponižavanje, njihovi zapadni partneri ne budu pritisli da ispune ono što su obećali još 2013. godine, ne bi trebalo očekivati da će to ikada učiniti”, rekao je Jeremić.

Na pitanje o mišljenju Međunarodnog suda pravde (MSP) o pitanju koje je Srbija postavila dok je bio ministar spoljnih poslova, Jeremić je odgovorio da to “uopšte nije bilo toliko nepovoljno za Srbiju, kako to Albanci i njihovi saveznici pokušavaju da predstave”.

“Sud je jasno istakao da konačan status teritorije mora biti odlučen u Savetu bezbednosti UN. Zahvaljujući tome, punih 12 godina kasnije, pozicija Prištine u UN je nepromenjena. U međuvremenu nije došlo do novog talasa priznanja, a čak 22 države su povukle svoju raniju odluku o priznavanju”, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da bi uradio isto što i 2008. godine, a to je da formulaciju pitanja “prepusti struci”.

“Tada je to učinio pravni tim Vlade Srbije koji nas je pred tim sudom zastupao u procesima protiv Hrvatske i BiH, a koga su činili najeminentniji domaći i međunarodni pravni stručnjaci. Ne verujem da bi ishod bio bitno različit i da su oni to pitanje na drugačiji način formulisali”, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da bi sudije, s obzirom da je politički uticaj sastavni deo funkcionisanja MSP-a, svakako “pronašle način da u mišljenju istaknu i nešto što bi se moglo tumačiti na povoljan način za albansku stranu”.

“Za žaljenje je to što iz unutrašnjepolitičkih razloga naša vlast potencira na interpretaciji koja ide na ruku Prištini, što podriva našu poziciju”, zaključio je Jeremić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x