Jermenski specijaliteti u Nišu, da li znate šta su falafele?

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Jakov Kevorkijan
Podelite vest

Jakov Kevorkijan i njegova supruga Ivana su dokazali da ljubav ne poznaje granice ali i da zbog ljubavi  čovek može da promeni način života. Tako je Jakov odlučio da postane stanovnik Niša, ali i da svoje zanimanje za koje se školovao zameni novim. Zadovoljstvo je u ovom slučaju obostrano jer se Jakov bavi poslom koji voli kao što voli i advokaturu, a Nišlijama je ponudio novi specijalitet iz kuhinje njegove bake.

Jakov je u Nišu otvorio mali lokal u kome priprema specijalitete koji su pripremani u njegovoj porodici i na kojima je odrastao. Obogatio je tako ukuse koje Nišlije mogu da probaju. Doduše, neke od recepata je malo morao da promeni kako bi ih prilagodio ukusu ovdašnjih stanovnika. Dva specijaliteta koja se mogu naći na meniu Jakova su falafele i humus.

Kevorkijan potiče iz stare jermenske porodice koja vekovima živi zajedno sa Arapima i Jevrejima, a do pre nekoliko meseci radio je u Preševu i Subotici kao advokat za ljudska prava pri međunarodnim organizacijama koje se brinu o migrantima.

Onda je odlučio da dođe u Niš i pokrene sopstveni posao, ali istovremeno i da Nišlijama ponudi nešto posebno, nešto što se ne može naći u domaćim restoranima. Na taj način istovremeno čuva i sećanje na svoju porodicu i rodni grad. Na to ga podsećaju i slike u njegovom lokalu a trudi se i da gostima dočara makar mali delić života u zemlji iz koje dolazi.

 „Znam da je teško pripremiti hranu za Nišlije koja nije od mesa, ali isto tako znam da u Srbiji ima dosta dana kada se posti, a sve je više i vegeterijanaca pa postoji interesovanje i za hranu spremljenu od biljaka. Nadam se da će da ću im pomoći da i oni uživaju u hrani koja je drugačija od one tradicionalne u ovom gradu. Volim da ponudim ljudima dobar zalogaj jer su ljudi srećni kada su siti i kada jedu hranu koju vole“, kaže Jakov.

Da promeni svoj život Jakov je odlučio 2013. godine kada se sreo sa Ivanom koja je rodom iz Knjaževca. Zbog odluke koju je tada doneo nikada se nije pokajao, a ljubav su krunisale dve devojčice, sedmogodišnja Margaret i trogodišnja Miriam.

Za specijalitete koje priprema uglavnom korsiti leblebije koje Nišlije koriste kao grickalice, ali znaju da su veoma zdrave za ishranu.

„Od leblebija se prave i falafele ali i humus. Biljka se ne tretira hemijski i veoma je zdrava“, kaže Jakov.

Ko se do sada nije sreo sa falafelima dovoljno je da zna da liče na ćuftice.

 „Za razliku od ćufti koje se prave ovde, moje nisu od mesa i isključivo se prave od biljnih sastojaka. Pored limuna koristim maslinovo ulje, korijander, peršun, a neizostavni sastojak arapske kuhinje je tahin, sos od susama. Za koristim iskulivo suncokretovo ulje“, kaže Jakov.

Jedini problem je to što se leblebije ne gaje u Srbiji, Jakov ih nabavlja iz Bugarske, Rusije ili Turske.

Ljubitelji hrane bez mesa koji svrate u lokal kod Jakova mogu da dobiju i recept za falafele. Da su jako ukusne i hranljive mnogi su već proverili.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x