Jovović (Zajedno): Besprizorna primena sile im se obija o glavu, protesti ne jenjavaju već osnažuju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)
Podelite vest

Predsednik novosadskog odbora stranke Zajedno, Radivoje Jovović rekao je da ono što nam se dešava oko Šordoša „klasičan primer komodifikacije javnog dobra u službi privatnog interesa političke i građevinske mafije“.

„Situacija prilično prodseća na južnoameričke scenarije, gde imate korumpirane lokalne vlastodršce u ljubavi sa krupnim kapitalom, i policiju koja za smešan novac štiti nečije gospodarske pozicije“, rekao je za nedeljnik Vreme Jovović,  koji je aktivan u borbi građana na novosadskom Šordošu gde se planira izgradnja mosta.

Kako je naveo, „možda mu je jedan od najturobnijih utisaka upravo ta degradacija policije“.

Podsetio je na „slike strašnog skandala ispred Skupštine Vojvodine, gde smo mogli videti kako privatni batinaš osiono naređuje policijskom službeniku da mu donese lisice, kako bi vezao jednog našeg sugrađanina nad kojim u datom trenutku primenjuje sadističko nasilje“.

„U tom nadrealnom prikazu je sadržano sve – poniženje države od mafije i nasilnika, dehumanizacija jednog nekada dostojanstvenog društva, sada izloženog na regionalnoj i globalnoj pijaci kriminala. Ipak, besprizorna primena sile im se obija o glavu. Protesti ne jenjavaju već osnažuju, a veliki deo Srbije pruža važnu pomoć i solidarnost, ljudima je dosta nasilja, rekao je on.

Jovović, koji je profesor na novosadskom Fakultetu za pravne i poslovne studije „Dr Lazar Vrketić“, poručio je da u „uslovima nepostojanja demokratije i vladavine prava čovek zadobija legitimno pravo – ili čak moralu obavezu – na građansku neposlušnost“.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x