Koja mesta vredi posetiti u Pirotu i na Staroj planini? #VidiSrbiju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: TOS
Podelite vest

„Uverili smo se zbog čega je Pirot, grad meraka i tradicije, kulture, običaja, gostoprimstva, okružen najlepšim prirodnim predelima Stare planine. Lokalna gastronomija Pirota i Stare planine, kao deo turističke ponude, jedan je od posebnih doživljaja kada probate čuveni pirotski kačkavalj, pirotsku peglanu kobasicu ili staroplaninsku jagnjetinu“, navodi se u saopštenju.

Foto: TOS

Prvog dana, Labović je posetila etno kompleks „Nišavska dolina“, koji raspolaže sa oko 30 ležajeva u kućama originalne srpske arhitekture, zatim Specijalni rezervat prirode Jerma. Na putu do tamo, obišli su Sukovski manastir iz 19. veka o čijem postanku postoji zanimljivo predanje, koje tamošnji monasi, pričaju na poseban način.

„U selu Vlasi, u kanjonu reke Jerme, prošetali smo stazama kroz gotovo netaknutu prirodu, a predstavnici „Avanturističke mreže“ su nas upoznali sa sportskim i avanturističkim sadržajima koji su u ponudi – pešačke, biciklističke ture, penjanje, festivali (Outdoor festival, Jerma golden trail)“, navodi se u saopštenju.

Obišli su još i manastir Poganovo iz 14. veka, jedan od mnogih manastira u ovom kraju, zbog čega Pirot, zovu i mali Jerusalim.

„Zalazak sunca, posmatrali smo sa srpske srednjevekovne tvrđave Momčilov grad, Kale, iz 14.veka, koja je nedavno rekonstruisana, a proglašena je i za jednu od sedam najlepših u Srbiji“, poručili su iz TO.

Foto: TOS

Drugog dana posete pirotskom kraju, Labović je sa novinarima posetila park prirode Stara planina, koji je najveće zaštićeno prirodno dobro u Srbiji, sa više od 300 kilometara obeleženih staza za planinarenje, pešačenje, trčanje, biciklizam, jahanje i druge sadržaje.

„Obišli smo jedan od tri ulaza na Staru planinu sa pirotske strame – Pirot – Rsovci – Dojkinci – Slavinja. To je jedan od najposećenijih pravaca na Staroj planini, koji pruža mogućnosti za boravak na selu i aktivnosti u prirodi. Domaćini iz turističke organizacije Pirot, pokazali su nam selo Rsovci, gde smo posetili nekoliko domaćinstava koje nude smeštaj, kao i pećinsku crkvu svetih Apostola Petra i Pavla. U toj crkvi je freska Ćelavog Isusa, jedinstvena u svetu“, stoji u saopštenju.

Foto: TOS

Poseta se nastavila ka lokalitetu Slavinjsko grlo u klisuri Rosomačke reke, zatim odmaralište Vrelo, u čijoj blizini su ribnjak pastrmke, vizitor centar JP Srbijašume, kao i izvor Vrelo po kome je odmaralište dobilo naziv.

„Na istom putnom pravcu je selo Dojkinci gde se nalazi najmoderniji planinarski dom u Srbiji – planinarski dom Dojkinci. To je svojevrsna baza za planinare, planinske trkače, porodice sa decom i sve ljubitelje aktivnosti na planini“, rekli su iz TOS-a.

Foto: TOS

Gotovo trećina svih vodopada u Srbiji, kako se navodi, nalaze se na Staroj planini, a neki od njih otkriveni u relativno skorije vreme.

„Posetili smo jedan od najdostupnijih i najuslikanijih vodopada – vodopad Tupavica u blizini sela Dojkinci. Dvodnevnu avanturu, završili smo u skladu sa našim sloganom „Izaberi svoju avanturu! #vidisrbiju“ vožnjom džipovima kroz specijalni rezervat prirode Arbinje do Ponora, mesta koje je dokaz toga koliko je priroda moćna i neazustavljiva“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Danas

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x