Komandant raketne brigade: Sistem FK-3 je na borbenim dežurstvima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ministarstvo odbrane RS
Podelite vest

Komandant 250. raketne brigade za provvazduhoplovna dejstva brigadni general Tiosav Janković izjavio je da od trenutka kada je kineski sistem FK-3 prikazan javnosti, “on je operativno upotrebljiv”.

“Naše jedinice naoružane FK-3 ušle su u sistem kontrole i zaštite suvereniteta vazdušnog prostora, što znači da je tehnika ispravna i funkcionalna, a da ljudi imaju potreban nivo obučenosti za uspešno rukovanje i upotrebu sistema”, rekao je Janković, za današnju Politiku.

On je precizirao da su “do nabavke FK-3 naši sistemi imali maksimalni domet od 20 do 25 kilometra, a sad imamo višakanalni sistem koji uništava ciljeve na daljinama do 100 kilometara”.

“Osim toga, ovaj sistem ima mogućnost da gađa i projektile vazduh-zemlja”, rekao je Janković.

Govoreći o ruskom sistemu Pancir S-1, koji takođe ima Vojska Srbije, on je naveo da je “posebno dizajniran za ciljeve izuzetno malih dimenzija i odrazne površine i ciljeve velikih brzina”.

Prema njegovim rečima, poslednju deceniju i po u vazduhoplovnom smislu, u svetu, obeležila je upotreba bespilotnih letilica.

“Posledni iskorak na ovom polju jeste razvoj mini-dronova, a posebno takozvanih dronova-kamikaza koji su elektromagnetnom spektru jedva vidljivi, precizni i ubojiti”, rekao je Janković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x