Konačnu odluku o projektu “Jadar” daće građani

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Vlada Srbije
Podelite vest

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je sinoć da je litijum jedna od kritičnih sirovina u svetu, da ne postoje projekti u rudarstvu i energetici na globalnom nivou bez litijuma, a da će se u projektu „Jadar“ koristiti najnovije tehnologije.

Mihajlović je rekla da je projekat „Jadar“ potencijalna razvojna šansa za Srbiju, ali da će realizacija tog projekta zavisiti od procene uticaja na životnu sredinu i odluke građana na referendumu.

Ona je ocenila da je to dobar projekat, ali postoje uslovi koje mora da ispuni, pre svega one koji se tiču zaštite životne sredine.

Mi želimo kompletan lanac proizvodnje, od rudnika, preko fabrike litijumskih baterija do fabrike električnih vozila. To znači i posao za više hiljada ljudi, od toga samo dve hiljade u rudniku i doprinos BDP-u od 17 milijardi evra. Ali, kako je predsednik Vučić i najavio, o svemu će konačnu odluku doneti građani na referendumu i to pošto dobiju sve informacije, navela je ona.

Mihajlović je dodala da se ovo pitanje zloupotrebljava u političke svrhe.

Pojedini profesori objašnjavaju kako će nestati Jadar, kako tamo ljudi neće moći da žive što nema veze sa istinom i šteta je da profesori koriste svoje zvanje na taj način, jer bi trebalo da imaju duplo veću odgovornost. Ponavljam, studije o proceni uticaja na životnu sredinu nisu gotove, kada budu, možemo i treba o svemu da pričamo i da donosimo odluke za zemlju i građane, a ne za političare. Profesor sa Šumarskog fakulteta je kao član Revizione komisije Vlade odobrio projekte za 14 MHE, a onda je postao protivnik. On je i protiv referenduma, a to je najdemokratskije rešenje koje postoji, istakla je Mihajlović i napomenula da se država ponaša odgovorno, svi podaci su javni i nijedna odluka neće biti doneta protiv volje naroda.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x