KORS: Predsednik Srbije nema nikakva ovlašćenja u vezi sa projektom Jadar

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Predsednik Koalicije za odrzivo rudarstvo u Srbiji (KORS) Zvezdan Kalmar. (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO)
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema nikakva ovlašćenja u vezi sa projektom “Jadar” i otvaranjem rudnika jadarita kod Loznice koji planira kompanija Rio Tinto, rekao je danas koordinator Koalicije za održivo rudarstvo Srbije (KORS) Zvezdan Kalmar.

“Predsenik Srbije ne može da odlučuje o projektu ‘Jadar’ jer po Ustavu nema nikakva ovlašćenja, već o tome može da odlučuje Vlada Srbije, parlament i narod”, rekao je Kalmar za Betu.

On je rekao da predstavnici udruženja “Zaštitimo Jadar i Rađevinu”, čiji su članovi uglavnom meštani lozničkih sela, nisu želeli da 4. decembra u selu Gornje Nedeljice razgovaraju sa Vučićem o problemima u vezi sa realizacijom projekta ‘Jadar’ koji predviđa otvaranje rudnika tog minerala, koji sadrži litijum i bor, jer se izričito protive tome zbog moguće ekološke štete, ne samo za taj kraj, već i za celu zemlju.

Kalmar je rekao da su na tom sastanku sa Vučićem bili članovi udruženja “Ne damo Jadar” uprkos tome što su rekli da neće ići na razgovor i meštani okolnih sela koji se ne porotive otvaranju rudnika, već samo traže da se deponija jalovine izmesti iz njihovog kraja i “stavi nekom drugom pod nos”.

“Članovi udruženja ‘Ne damo Jadar’ su uglavnom prodali svoju zemlju kompaniji Rio Tinto jer su dezorijentisani i nisu svesni opasnosti otvaranja rudnika i za prethodnih 17 godina su dozvolili da se napravi 540 bušotina radi istraživanja”, rekao je Kalmar.

Dodao je da su članovi tog udruženja uglavnom i glasači Srpske napredne stranke (SNS) i da su njihove kalkulacije išle čak do slanja dece da se školuju na Rudarskom fakultetu u nadi da će se zaposliti kada se otvori rudnik.

Ocenio je da će se životna sredina ugroziti bilo na kom mestu da se otvori deponija jalovine rudnika jadarita.

Kalmar je rekao da nije istina da Predlog zakona o eksproprijaciji, kako tvrdi vlast, “nema veze i da nije donet zbog oduzimanja zemljišta za potrebe rudnika Rio Tinto”

“I stari i novi zakon o eksproprijaciji predviđa da se eksproprijacija može sprovesti zbog rudarskih projekata, a novim predlogom je procedura po hitnom postupku”, rekao je Kalmar.

Obećanja Vučića poljoprivrednicima lozničkih sela da će, prema njihovim zahtevima, dobiti puteve, struju, sportske sale, potporne zidove radi sprečavanja poplava reke Jadar je, kako je Kalmar rekao, samo deo predizborne kampanje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x