Kovačević: Cilj intervjua sa silovateljem prikrivanje fijaska u Americi, sva zla idu iz jedne glave

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Facebook Narodna stranka (video printscreen)
Podelite vest

Poslanik Narodne stranke i predsednik Odbora skupštine Srbije za kulturu i informisanje Siniša Kovačević ocenio je  da iza intervjua sa višestruko osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem, objavljenom u listu Informer, “stoji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je smislio da se tako prikrije fijasko u Americi”.

“Sva zla u ovoj zemlji idu iz jedne glave ili idu ka toj glavi, koja sebe voli da naziva pametnom, i siguran sam da ta glava stoji iza ovoga. Kako stoji? Tako što je smislila da se onaj američki fijasko nečim poklopi i pokrije”, rekao je Kovačević u emisiji “Utisak nedelje” na televiziji Nova S, prenela je Narodna stranka.

Objašnjavajući “američki fijasko”, odnosno Vučićev odlazak na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, Kovačević je naveo naveo da je predsednik Srbije održao “plitki i površni govor”, pa se sastao sa predsednikom Irana dok tamo “ubijaju devojčice koje su se usudile da izvade pramen kose ispod hidžaba”, dok su se sastajali i ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Nikola Selaković i Sergej Lavrov.

“Gotovo da sam siguran da ta pametna glava nije rekla ‘uzmi silovatelja’, nego mu je rečeno ‘hajde smisli nešto da taj sneg pokrije ovaj breg'”, ocenio je Kovačević.

On je dodao da će na dnevnom redu sutrašnje sednice Obora skupštine Srbije za kulturu i informisanje, kojim predsedava, jedna od tema biti i taj “skandalozni intervju, ako se može nazvati intervjuom”.

“Smatrao sam da je sasvim logično da se na tom odboru razgovara o nečemu što je do te mere uzburkalo javnost i izazvalo reakcije i određenu vrstu straha, panike i ponovne viktimizacije i povređivanja žrtava, i onome što je posejalo neverovatnu količinu straha kod ljudi”, rekao je Kovačević.

Kovačević je naveo da on, da je urednik nekih novina, ne bi izbegavao tu vrstu intervjua, jer bi takav intervju bio “remek delo i zaslužio Pulicerovu nagradu, pod uslovom da je dobar”.

“To da bude dobar, to znači da je dovoljno upozoravajući i analitičan i da pokaže tamnu stranu neke ličnosti, da pokaže razloge i motivacioni sistem zašto je neko lišen svake vrste empatije i da pokaže krivicu društva, na kraju krajeva, i tako dalje i tako dalje”, objasnio je Kovačević, i precizirao da “takav intervju mora da ide na kolegijum”.

Kovačević je istakao da se, u slučaju intervjua sa osuđenim silovateljem, “stvar otela kontroli”, i da je, kada je intervju napravljen, rečeno “nemate pojma, to je novinarstvo” i da su korišćeni argumenti da je i Bi-bi-si (BBC) radio intervju sa indijskim silovateljima.

“Stvar se otela kontroli i sada nije više novinarstvo, nego da se Vlasi ne sete ‘ma, ne, pa mi smo to smislili s namerom da ga sklonimo sa ulice, jer država ništa nije preduzimala’. Pa, znate šta dobar novinar u Americi, Engleskoj, u tim demokratijama sa tradicijom i sistemom vrednosti, radi da sakrije izvor – neće ga odati po cenu čupanja noktiju”, dodao je Kovačević.

Kovačević je naveo da se u slučaju Informera “dve nazovi novinarke ostrvljuju već sutradan na čoveka koga su intervjuisale da su se osećale nebezbedno i da podnose krivičnu prijavu”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x