Kovačević: Šumadija na osmom mestu po siromaštvu među evropskim regijama

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: prinstscreen, RTV Kragujevac
Podelite vest

 Ekonomista i bivši narodni poslanik Srpske napredne stranke Goran Kovačević istakao je da se od stotina regija u Evropi, regija Šumadije nalazi na osmom mestu po siromaštvu i ukazao na “agoniju” javnog sektora u Kragujevcu.

“Posle nekoliko regija u azijskom delu Turske, dve regije u Albaniji, istočne Srbije koja je šesta, naša Šumadija je osma. Beogradska nekoliko puta po prihodima ispred nas, kao i ostale regije u Srbiji. Dakle, najbedniji smo deo Evrope”, napisao je Kovačević u tekstu koji prenosi portal “Glas Šumadije”.

On je istakao da duže od decenije traje agonija javnog sektora u Kragujevcu, “skopčana sa lopovlukom raznih oblika, nepotizmom koji obavezno prati totalno neznanje, samozvanim vizionarstvom neškolovanih kadrova i silnim obećanjima za kompletne idiote”.

“Pored budžeta grada Kragujevca koji duguje preko 50 miliona evra minimum, u stopu ga prate i dva ključna javna preduzeća Vodovod i Šumadija sa obavezama koje prelaze 30 miliona evra. Ništa bolja situacija nije ni u jednom od privrednih društava i ostalih direktnih i indirektnih korisnika budžeta. Brojke bi bile suvoparne, a tragične su”, naveo je Kovačević.

Ukazao je na to da je “trend da harački nameti za građane Kragujevca budu sve veći”.

“Od tog novca umesto u ulice, škole, vrtiće i ostalu infrastrukturu, odbornici usmeravaju u preduzeća čiji je vlasnik grad. Skoro sto odsto Kragujevčana ne može ni da zamisli čime mu se grad bavi. Od tog novca koji dobiju, preduzeća isplate plate u visini od 70 do 95 odsto. Gotovo da i nemaju sopstvene prihode, ili su ne veći od 10 procenata”, napisao je Kovačević.

On je istakao da kada bi se poštovala pravila, sva javna preduzeća i privredna društva bi bankrotirala.

“Da nema institucionalne pljačke Kragujevčana, ta preduzeća bi nestala u trenu. Kome ovakvo neodrživo stanje odgovara? Trenutno kumovima, rođacima, kumicama, ljubavnicama i drugim rođacima koji brišu imovinu grada, nesvesni bukagija, kojima je šumadijska sirotinja okovana. Dok sirotinja grca, kvazi državna elita se kvarcuje”, napisao je Kovačević.

Kako je naveo, “Beogradske dahije, kojih je uvek bilo i biće, bez obzira da li su došli iz Anadolije, Bosne, ili su regrutovani od domaćih janjičara, instaliraju šumadijske spahije”.

“Obično krivičnim delima ucenjen bašibozluk. Ponekad nam dovedu i spahiju iz drugog spahiluka. Obaveza spahija je da ojade državni i lokalni budžet, u stvari nas Šumadince, i odnesu harač gazdama”, napisao je Kovačević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x