Kremlj negira da podstiče tenzije na Kosovu i pruža podršku Beogradu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Kremlin spokesman Dmitry Peskov attends a news conference of Russian President Vladimir Putin following a meeting of the State Council on implementing the youth policy in current conditions, at the Kremlin in Moscow, Russia on Thursday, Dec. 22, 2022. (Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Podelite vest

 Kremlj je danas saopštio da podržava nastojanja Srbije da zaštiti Srbe na severu Kosova i negirao optužbe Prištine da Rusija podstiče napetosti sa ciljem da izazove haos na Balkanu.

Upitan o tvrdnji kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje da Srbija pod uticajem Rusije želi da destabilizuje Kosovo, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je “pogrešno tražiti destruktivni ruski uticaj”, prenosi agencija Rojters.

“Srbija je suverena država i apsolutno je pogrešno ovde tražiti destruktivni uticaj Rusije. Srbija je suverena država i prirodno je da štiti prava Srba koji žive u blizini u ovako teškim uslovima, kao što je prirodno da oštro reaguje kada se ta prava krše”, kazao je Peskov.

Naveo je da Rusija, “s obzirom na veoma bliske savezničke, istorijske i duhovne odnose sa Srbijom, veoma pažljivo prati šta se događa, kako se poštuju i osiguravaju prava Srba”.

“I, naravno, podržavamo Beograd u potezima koji se preduzimaju”, dodao je portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

Rojters navodi da Srbija “negira da pokušava da destabilizuje svog suseda” i da “kaže da samo želi da zaštiti svoju manjinu” na Kosovu.

Srbi na severu Kosova blokiraju puteve od 10. decembra zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića, optuženog za učešće u napadu na nove članove opštinskih izbornih komisija. Danas je objavljeno da je kosovski sud odredio Pantiću kućni pritvor umesto klasičnog.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x