Kultura odevanja lovaca: Prvi korak lovačkog predstavnika

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Lovački savez Srbije
Podelite vest

Ako mislite da nije važno kako se nose lovci, u krivu ste evo i zašto.

Skupština Lovačkog saveza Srbije pre dve godine bila je u žiži interesovanja javnosti Srbije, pa je čak komentarisana i u šou emisijama nacionalnih televizija. Kako se takve priče ne bi ponavljale potrebno je ponoviti priču o pravilima odevanja.

Dešava se i da se delegati pojave u roze sakou. Tekstom koji sledi upozoravamo da bar oni koji nas predstavljaju, moraju da povedu računa o svom odevanju, tim pre što je u pozivu pisalo, pod tačkom 3 da je lovačka uniforma obavezna.

Na lovačke skupštine, proslave jubileja, lovačku slavu ili pogreb lovca odlazi se u svečanom lovačkom odelu koje se može kupiti za 70 evra. Uz svečano lovačko odelo ide odgovarajuća košulja, klasična ili lovačka kravata, ali i braon cipele i kožni kaiš u istoj boji. Ono malo lovačkih predstavnika u odgovarajućem odelu, gotovo po pravilu ima neodgovarajuće cipele, a o čarapama koje moraju biti u boji cipela ili pantalona, da i ne govorimo.

Pravi gospodin kome je lov hobi ili pak posao mora da vodi računa čak i o visini, odnosno dužini čarapa, jer pri sedenju u niskoj udobnoj fotelji rub pantalona ne sme da bude iznad ruba čarapa, odnosno ne sme se videti gola noga.

– Poslednje dugme na lovačkom sakou se nikada ne zakopčava. Izuzetak  je sako sa dvorednim kopčanjem koji su u lovačkoj varijanti retki.

– U zakopčanom sakou se ne sedi. Otkopčan je do trenutka potrebe da se ustane. Brzina ustajanja odnosno uspravljanja tela se prilagođava broju dugmadi, tako da je u trenutku ustajanja od stola sva dugmad izuzev poslednjeg zakopčana.

– Prilikom grupnog fotografisanja ili prijema priznanja, na primer, sve mora biti na svom mestu i nikako se ne treba ugledati na srpske političare koji se ne ponašaju po ovim pravilima.

– Prvo dugme na košulji ukoliko se nosi klasična ili lovačka kravata, mora biti zakopčano, odnosno košulja treba da bude odgovarajuće veličine. Nedopustivo je otkopčavanje dugmeta ispod kravate za lovačkom trpezom. U krajnjem slučaju, ispravnije je skinuti kravatu i potom sedeti sa otkopčanim dugmetom košulje (naravno samo jednim)

– Lovačka odela koja nam dolaze iz inostranstva, ponekad na pantalonama imaju poseban džep za nož. Za ovakve pantalone nož mora takođe biti prilagođen i on kao i sve prethodno govori o gospodinu lovcu.

Na prvi pogled komplikovano, ali za prave lovce to je rutina i zadovoljstvo.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x