Kurti: Srbija da predloži poseban sporazum za učešće kosovskih Srba na izborima u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: BetaPhoto/European Council/Zucchi Enzo/DS
Podelite vest

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi Srbija trebalo da predloži poseban sporazum kojim bi kosovskim Srbima bilo omogućeno učešće na izborima 17. decembra u Srbiji, van Kancelarije za veze u Prištini.

Kurti je u pismu upućenom šefu Misije OEBS-a na Kosovu Majklu Devenportu, koje je preneo portal Koha ditore, rekao da bi taj sporazum trebalo da dođe kao predlog iz Srbije kao zainteresovane strane “uz poštovanje suvereniteta i nezavisnosti Kosova”.

“I svaki takav zahtev mora biti zasnovan na suverenitetu i nezavisnosti Kosova, kao ravnopravne države, u skladu sa članom 2. Osnovnog sporazuma postignutog ove godine između Kosova i Srbije”, navodi se u Kurtijevom pismu šefu misije OEBS-a na Kosovu.

Prema njegovim rečima, uz te uslove, Srbija mora da pregovara o sporazumu sa Kosovom, u kojem bi se, kako je rekao, primenjivala i obaveza iz Osnovnog sporazuma (o putu ka normalizaciji odnosa) “da doprinosi dobrosusedskim odnosima, zasnovanim na jednakim pravima i međusobnom poštovanju prava birača u inostranstvu”.

Lokalni i parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 17. decembra ove godine, a Vlada Kosova nije dozvolila glasanje na Kosovu za izbore koji su u Srbiji održani u aprilu 2022. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x