Putujte globalno, hranite se lokalno – njihova je deviza
Poznati sajt i vodič za ocenjivanje i rangiranje hrane koje se spremaju širom sveta Tejst atlas objavio je listu 50 najboljih sosova i namaza na svetu, među makedonskim i grčkim sosevima našli su se Leskovački ajvar i urnebes.
Leskovački domaći ajvar zauzeo je visoko treće mesto, a urnebes se našao na 25. mestu.
Leskovački ajvar našao se u blizini grčkog zazikija i makedonskog ajvara, ali je nešto niše i makalo iz Severne Makedonija kao i grčka skordalija i tirokafteri.
Tejst Atlas svake godine bira selekciju svetskih specijaliteta u najrazličitijim kategorijama. Maja je pirotski kačkavalj proglašen za najbolju srpsku namirnicu, a ranije u aprilu na listi najboljih knedli na svetu našle su se vojvođanske gomboce, odnosno knedle sa šljivama.
Najbolji sos na svetu po njihovoj oceni je libanski tum, a odmah iza njega je ekvadorski ahi krjiojlo. Pravi se od belog luka i ulja, slična majonezu, ali bez dodatka jaja. Tum se obično služi uz specijalitete sa roštilja, a zbog svoje kremaste teksture i bogatog ukusa postao je omiljen na celom Bliskom istoku.