Lutovac: Šolc sa Vučićem prvo da razgovara o uskladjivanju sa evropskim vredostima unutar Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/MLADJAN IVANOVIC)
Podelite vest

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da očekuje da će nemački kancelar Olaf Šolc, koji bi trebalo da bude u Beogadu naredne sedmice, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati ne samo u usklađivanju spoljne politike naše države sa spoljnom politikom Evropske unije (EU), već i o usklađivanju unutrašnje politike Srbije sa evropskim standardima i vrednostima.

“Mi građani Srbije nemam razumevanja za njihovu toliku toleranciju prema nedostatku vladavine prava u Srbiji, nedostatku slobode medija. Veoma je važno najpre uskladititi unutrašnju politiku sa evropskim standardima i vrednostima, potom se kao prirodna stvar podrazumeva da će se uskladiti spoljna politika”, rekao je Lutovac, u obraćanju novinarima ispred zgrade Predsedništa, u znak protesta jer Vučić “nastavlja da se ponaša kao da su Srbija i sve institucija njegovo vlasništvo”.

Lutovac je podsetio da prvi član našeg Ustava Srbije navodi da je “Srbija država zasnovana na evropskim vrednostima”, tako da se njegovim “ignorisanjem narušava najviši pravni akt države”.

Govoreći o nedavno donetim Deklaracijama DS, on je istakao da ta stranka “nema nikakvu dilemu da je potrebno usladiti i našu unutrašnju i našu spoljnu politiku sa EU u čije članstvo želimo”.

Na pitanje šta misli o dolasku ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, koji se takođe očekuje naredne sedmice u Beogradu, Lutovac je rekao da je Vučić obavezan ne samo našim Ustavom već i političkim dokumentima da vodi politiku evropskih integracija.

On je napomenuo da Lavrov svakako ima u vidu da je “veliki broj građana pre svega evropski orijentisan, za EU, ali i da nije protiv Rusije”.

Prema rečima Lutovca, kad bi Srbija donela odluku u pravcu usklađivanja njene spoljne politike sa spoljnom politikom EU, Rusija bi “itekako vodila računa o tome da svojim protivmerama ne utiče loše na građanje Srbije, nego da svojim merama eventualno utiče na donosioce odluka”.

On je rekao da je to “cena koju moraju da plate donosioci odluka”, jer “moraju da donose odluke koje su u interesu građana, koje su definisane našim strateškim dokumentima”.

“A kakve će posledice imati zbog toga, da li će im pasti popularnost kod naroda, da li će zbog toga kao akteri koji su to uradili biti sankcionisani od Rusije to je njihov problem. Tu odgovornost morate da prihvatite – zato ste političari, a ne da tražite sa kim ćete da podelite tu odgovornost”, rekao je Lutovac.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x