Maja Gojković: Nećemo dozvoliti otimanje srpske baštine na Kosovu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: BetaPhoto/Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je da predstavnici Prištine svakodnevno pokušavaju da komuniciraju sa međunarodnim organizacijama koje se bave kulturnom baštinom na Kosovu u želji da stvaraju novu istoriju o kulturnom identitetu srpskog nasleđa, ali da Srbija to neće dozvoliti.

“Naravno da to nećemo dozvoliti kao što nismo ni pre nekoliko godina da lažna država postane članica Uneska”, rekla je Gojković za današnju Politiku i dodala da svakodnevno na drušvenim mrežma objavljuju fotografije uništenih srpskih kulturnih dobara na Kosovu.

Prema njenim rečima ministarstva kulture i spoljnih poslova Srbije zajedno sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika ulažu “izuzetan napor” za očuvanje kulturne baštine Srbije, srpskog naroda i crkve na teritoriji Kosova i Metohije.

Ona je rekla da kultura zaslužuje mnogo više pažnje javnosti, jer iako je 2022. godine mnogo urađeno, to nije bilo “dovoljno vidljivo”.

Kako je rekla, kroz konkurs “Gradovi u fokusu” urađeno je mnogo za sredine u koje se ulagalo, a u 2023. godini planiran je nastavak infrastrkturnih i kapitalnih projekata, poput izgradnje velikog kulturnog centra u Pirotu.

Planirano je i uređenje Istorijskog muzeja Srbije u bivšoj zgradi Glavne železničke stanice, obnavljanje fasade Narodnog muzeja, kao i nastavak projekta “Staro sajmište”, dodala je ona.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x