Manojlović: Administrativna opstrukcija parlamenta, protest u četvrtak ispred Predsedništva, Brnabić: Za mene je projekat “Jadar” gotov

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Direktor kampanje “Kreni – promeni” Savo Manojlović rekao je danas da će u četvrtak, 20. januara, u centru Beograd biti organizovan protest zbog “administrativne opstrukcije” Skupštine Srbije o verifikaciji narodne inicijative, čime bi se omogućilo prikupljanje potpisa za zabranu iskopavanja litijuma.

Manojlović je rekao na konferenciji za novinare da će protest biti organizovan ispred Predsedništva Srbije u 19 časova.

“Predali smo Narodnoj skupštini narodnu incijativu i tražili smo hitnu verifikaciju a umesto verifikacije predsednika Republike dobili smo obaveštenje da je (narodna incijativa) dostavljena Odboru”, rekao je on.

Naveo je i da su kontaktirali taj oi dbor da su se, kako je istakao, i “ljudi iz Odbora složili da uopšte ne vide razlog zašto je (inicijativa) dostavljena njima”.

“Očigledno je da se radi o administratvnoj opstrukciji”, rekao je Manojlović koji se novinarima obratio ispred Pionirskog parka.

Prethodno je pokušao da održi konferenciju za novinare na platou ispred Skupštine Srbije ali nije mogao jer ga je je grupa ljudi, koji se na tom mestu okuplja, neprestano ometala i vredjala.

Došlo je do i medjusobnog guranja jer su neki od okupljenih “ulazili u kadar” snimateljima.

Manojlović je rekao da je njegov skup prijavljen policiji a potom je prešao ulicu i ispred Pionirskog parka se obratio novinarima.

“Sada smo videli fizičke napade. Sprečavaju nas da slobodno govorimo i upravo i zbog toga, u četvrtak u 19 časova ispred Predsedništva dolazimo da pokažemo da ova Narodna skupština nije skupština kakvu Beograd i Srbija zaslužuju”, rekao je on.


Premijerka Srbije Ana Brnabić je ranije danas rekla da je, što se tiče Vlade Srbije, projekat “Jadar” kompanije Rio Tinto stopiran zato što neće dobili rešenje o eksploatacionom polju.

Ona je novinarima u Vladi Srbije rekla da nije stopiran samo taj projekat nego i sve druge aktivnosti u Srbiji koje se tiču istraživanja nalazišta litijuma.

“Ništa više se neće raditi bez konsultacija sa lokalnom zajednicom i meštanima”, kazala je Brnabić.

Kompanija Rio Tinto danas je saopštila da zbog kašnjenja odobrenja za eksploataciono polje menja dinamiku realizacije projekta “Jadar” i da očekuje da prva komercijalna proizvodnja litijuma bude najranije 2027. godinea, a prethodno je bilo planirano za 2026. godinu.

Rešenje za eksploataciono polje, kako je objasnila Brnabić, ne znači da je dobrena aksploatacija već je neophodno da bi mogla da se radi studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

“Svi oni koji kritikuju prostorne planove, potencijalna rešenja o eksploatacionom polju ili bilo koje druge, pokazuju da ih apsolutno ne zanima procena uticaja na životnu sredinu već politički koriste ovo za napade na predsednika Vučića i Vladu Srbije. Da ih zanima, oni bi u stvari zahtevali studiju, ono što oni rade je sprečavanje studije o proceni uticaja na životnu sredinu”, rekla je Brnabić.

Na pitanje ko bi radio sudiju o uticaju projekta “Jadar” na životnu sredinu ona je rekla da bi verovatno Rio Tinto angažovao neku kredibilnu instituciju ili organizaciju.

Premijerka je istakla da ne želi da ulazi u dinamiku i očekivanja Rio Tinta već joj je namera da zaštiti želje i interese gradjana Srbije.

“U ovom trenutku za mene je projekat ‘Jadar’ gotov”, kazala je Brnabić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x