“Mediteransko” jezero na Fruškoj gori: Beli kamen pleni bistrinom vode (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Luka Stojković
Podelite vest

Jezero Beli kamen poznatije kao Bešenovačko pravi je biser Fruške gore, slažu se svi oni koji su ga ikada obišli, upoređujući ga sa obalama dalekog Mediterana.

Sakriveno jugoistočno od Bešenovačkog Prnjavora 23 kilometara od samog centra Sremske Mitrovice, nastalo je osamdesetih godina na površinskom kopu, gde je kopan krečnjak za snabdevanje beočinske fabrike cementa.

Foto: Luka Stojković

“Jezero je veoma posećeno zbog svoje izrazito tirkizne boje vode. Ta voda je toliko lepa, da ćete se ubrzo zaljubiti u ovaj dragulj Fruške gore”, kaže Luka Stojković.

Ovde je dozvoljeno  kupanje, pecanje i roštiljanje, sudeći po slikama kojima su svakodnevno preplavljene društvene mreže, jer mnogi koriste priliku da baš ovde načine svoje najlepše video i foto zapise.

Foto: Luka Stojković

“Voda je kristalno jasna a mi smo uživali posmatrajući ribice koje veselo plivaju ispod površine nestvarno tirkizne boje vode”, kaže  Stojković koji je uradio ove prelepe video zapise.

Beli kamen spada u mala jezera jer je njegov prečnik 200. Ovo maleno jezero je velikom voljom meštana nastanjenih u obližnjim naseljima poribljeno. Oni ovde rado dolaze i organizuju izlete, ostali turisti dolaze da vide Bešenovačko jezero zbog njegovog imidža “mediteranskog jezera”.

Foto: Luka Stojković

“Ako dolazite iz pravca Beograda, isključite se za Rumu, pre nego što dođete do Rume, imaćete skretanje ka mestu Bešenovo ili Jazak Selo. Put do samog Jezera Bešenovo je solidan, stari asfalt sa dosta krpljenih rupa, prođe se jedno skretanje desno sa malo boljeg asfaltnog puta ka malo lošijem, taj put vas vodi ka mestu Bešenovo”, kaže Stojković.

Prolazi se pored crkve sa desne strane, putem do raskrsnice, levo se ide ka Fruškoj Gori, dok desno put vodi ka jezeru.

“Primetićete lošiji put, makadam dugačak oko 400 metara pravo do parkinga koji je tik do jezera. Kako krenete makadamom imaćete jednu raskrsnicu ili 2 puta, jedan vodi ka vidikovcu jezera gde imate savršeni uzvišeni pogled na celo jezero, dok drugi vodi do samog jezera”.

Foto: LS
Foto: LS

Turistički vodiči predlažu da u obilazak jezera krenete ujutru, kako bi izbegli gužvu koja ume da nastane tokom vikenda.

“Mi smo pristigli oko 10 sati ujutro i bilo je svega par čoveka. Nešto kasnije jezero je bilo dosta posećenije što nije umanjilo naš užitak boravka”, kaže Stojković.

U samoj blizini jezera Beli kamen nalazi se drvena kapela koja izgledom podseća na manastir Bešenovo.

Foto: Luka Stojković

Nivo vode u jezeru Beli kamen se sa godinama uvećava kažu meštani koji tvrde da je voda u njemu i lekovita jer ima mineralni sastav a nisu retki ni oni koji dolaze na Bešenovačko jezero da bi se “okupali” u njegovom blatu verujući da će im pomoći.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x