Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja: „Alcohol and Drugs Marathon”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Aleksandar Vulin, Foto: BetaPhoto/MUP Srbije/MO
Podelite vest

Pripadnici Uprave saobraćajne policije do 10. maja ove godine sprovode akciju pojačane kontrole saobraćaja, koja je usmerena na otkrivanje prekršaja upravlјanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, a sprovodi se u trideset evropskih zemalјa koje su članice Mreže saobraćajnih policija Evrope – ROADPOL.

Takođe, u sklopu ove akcije, u subotu, 7. maja, biće realizovana i akcija pod nazivom „Alcohol and Drugs Marathon”, kada će tokom 24 časa u kontroli saobraćaja neprekidno biti angažovani svi raspoloživi uređaji za otkrivanje prisustva alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Vulin: Ne postoji opravdanje da sednete pijani i drogirani za volan, nastavlјamo pojačanu kontrolu saobraćaja na svim putnim pravcima

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin povodom međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje prekršaja upravlјanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, apelovao je još jednom na sve vozače da se  odgovorno ponašaju u saobraćaju.

„U prva četiri meseca ove godine, zbog vožnje pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isklјučeno više od 17.500 vozača, što je za 40 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, dok je zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci iz saobraćaja isklјučeno 850 vozača, što je za čak 60 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Od početka godine, vozači pod dejstvom alkohola učestvovali su u 1.019 saobraćajnih nezgoda, a vozači pod dejstvom psihoaktivnih supstanci u 37 saobraćajnih nezgoda.

Poražavajuće je da i pored stalnih upozorenja i apela, pojačane kontrole saobraćaja i sankcija i dalјe postoje nemarni i neodgovorni lјudi koji sedaju za volan pijani ili drogirani. Duboko se zalažem da se onima koji pijani ili drogirani izazovu saobraćajnu nesreću sudi kao za pokušaj ubistva”, istakao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i naglasio da će zamoliti predsednika Vučića da iskoristi svoj ogroman uticaj koji ima među srpskim narodom i apeluje  na građane da se ponašaju odgovornije u saobraćaju.

„Kao ministar unutrašnjih poslova lično ću zamoliti predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića koji ima najveći mogući autoritet među srpskim narodom da apeluje na naše  građane da budu odgovorniji u saobraćaju”, istakao je ministar policije Aleksandar Vulin.

„Tokom nedavno završene akcije pojačane kontrole saobraćaja za vreme vaskršnjih i prvomajskih praznika, zbog vožnje pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isklјučeno 2.608 vozača, od čega je čak 526 zadržano na trežnjenju u službenim prostorijama jer su upravlјali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu. Imali smo primer u Čoki gde je saobraćajna policija iz saobraćaja isklјučila tridesetčetvorogodišnjeg vozača koji je upravlјao mopedom sa 3,59 promila alkohola u organizmu, dok je u Požegi iz saobraćaja isklјučen četrdesetšestogodišnji vozač koji je upravlјao putničkim vozilom sa 3,47 promila u organizmu.  U službenim prostorijama zadržano je i 96 vozača koji su upravlјali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci”, poručio je ministar unutrašnjih poslova.

„Za ovako neodgovorno i nesavesno ponašanje nema opravdanja. Nema opravdanja da se ponašate neodgovorno prema drugim učesnicima u saobraćaju, a posebno ne prema svojoj deci. Odmor i praznici nisu opravdanje da sednete za volan pijani. U utorak, u Obrenovcu, čovek je sa 0,98 primila alkohola u organizmu izazvao saobraćajnu nesreću, njegovo dete starosti sedam godina zadobilo je teške telesne povrede. Zbog nemarnosti i vožnje pod dejstvom alkohola, možete da izgubite ono što je najvrednije, dete. Razmislite o tome. Saobraćajna policija će i u narednom periodu nastaviti da sprovodi pojačanu kontrolu saobraćaja na svim putnim pravcima”, poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x