Međunarodni dan ljudskih prava obeležen ispred fabrike Linglong u Zrenjaninu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: ZSF Ilustracija
Podelite vest

„Radnička prava su ljudska prava. Ne odustajemo od zajedničke borbe!“ poruka je za radnike iz Vijetnama, zaposlene na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu, koju su im uputili aktivisti koji su uključeni u borbu za njihov status, a povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra.

„Radnička prava su ljudska prava. Ne odustajemo od borbe za vas!“ bilo je ispisano na transparentu koji su aktivisti iz Zrenjanina, Novog Sada i Beograda razvili ispred ograde smeštaja vijetnamskih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong, u vreme pauze za ručak, kada radnici mogu da vide ovu poruku. Poruka je bila ispisana na srpskom i na vijetnamskom jeziku.

Pred vrata Linglonga je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, došlo dvadesetak aktivista iz A 11 – Inicijative za ekonomska i socijalna prava, ASTRA – Akcije protiv trgovine ljudima, Zrenjaninskog socijalnog foruma, Zrenjaninske akcije, Zadruge Oktobar, PAOR – Panonske antifašističke organizacije, CK 13 i drugih organizacija koje su pružile i pružaju podršku i pomoć radnicima angažovanim na izgradnji fabrike.

„Ljudi koji su 8-9000 km daleko od kuće, u nepoznatoj zemlji, koji žive u neljudskim uslovima i kojima su uskraćena prava na dostojanstven život i rad, uspeli su da se pobune i uzbune javnost zbog toga. Zato mislimo da su radnici iz Vijetnama, zaposleni na izgradnji fabrike Linglong, jedni od najvećih boraca za ljudska prava u Srbiji danas“, rekla je Milica Marinković iz Inicijative A 11 ovim povodom.

Tara Rukeci iz Zrenjaninskog socijalnog foruma istakla je da ovo nije jedinstven slučaj, ni za Srbiju ni za druge zemlje, i da je važno da solidarni građani ne prestaju sa podrškom radnicima iz Vijetnama, kao i da će se slične akcije odvijati u narednom periodu.

Aktivistkinje ASTRE ovom prilikom nosile su transparent sa kontaktom Tima za podršku žrtvama, 011 785 0000, sos@astra.rs, kako bi potencijalne žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije znale gde mogu da se jave i bile upoznate sa vrstama pomoći i podrške koje su im zakonom i međunarodnim konvencijama garantovane.

Foto; ZSF

Podsećamo, Inicijativa A 11 pre dva dana je podnela krivične prijave protiv odgovornih lica u kompaniji „China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction“ i „Linglong International Europe“ iz Zrenjanina zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo protivpravno lišenje slobode i zbog povrede prava na štrajk. ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima još sredinom novembra je obavestila sve nadležne državne organe o uslovima smeštaja i ispunjenosti indikatora trgovine ljudima u ovom slučaju, ali se konkretne reakcije nadležnih državnih organa još čekaju.

Evropski parlament će na sednici 16. decembra raspravljati o „rezoluciji o prisilnom radu u Linglongu“.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x