Međunarodni festival zelene kulture ‘Green Fest’ od 21. do 25. novembra u onlajn izdanju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: greenfest.rs printscreen
Podelite vest

Međunarodni festival zelene kulture “Green Fest”, 13. po redu, održaće se od 21. do 25. novembra, u onlajn izdanju, a i ove godine svi sadržaji će biti besplatni i dostupni na internet portalu Festivala (www.greenfest.rs), objavio je danas organizator,  Centar za unapredjenje životne sredine.

Svi koji su zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj i srodne teme moći će da pogledaju šest dugometražnih i 45 filmova srednjeg i kratkog metra.

Istaknuto je da će na festivalu moći da se gledaju višestruko nagrađivani dugometražni filmovi.

Novi film “Fabrika pandemije“, francuske rediteljke Mari-Monik Roben, otkriva kako su seča šuma, ekspanzija monokultura i industrijskog stočarstva, ali i klimatska neravnoteža, pogodovali širenju novih patogena. Po prvi put 20 naučnika sa pet kontinenata pružiće pregled ovog pitanja, postavljajući smernice za dalje delovanje na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Film “Rat sa plastikom” otkriva kako, uprkos naporima da se smanji upotreba plastike i rastuća kriza zagađenja okeana, industrija plastike ubrzano povećava proizvodnju i promoviše poznato rešenje: reciklažu, iako postoji sumnja da bi široko rasprostranjeno recikliranje plastike ikada bilo ekonomski održivo.

Film “Sava“, u kojem je narator glumica Mira Furlan (1955-2021), kako je navedeno, svedok je ljudske istorije, kanal između Istoka i Zapada, zajednička nit između nacija koje su sada podeljene.

Ostvarenje “More soli” vodi kroz priču o najvećoj rezervi litijuma na svetu u Boliviji.

Govoreći o globalnim protestima u porastu, “Draga buduća deco” je film, kako je ukazano, o novoj generaciji u srcu ove seizmičke političke promene.

U filmu “Jednom kada saznaš” reditelj Emanuel Kapejin, u potrazi za rešavanjem problema klimatskih promena i smanjenja resursa na planeti, upoznaje klimatske naučnike, aktiviste koji zastupaju direktnu demokratiju, pokrete građanske neposlušnosti, sve one koji se bore da pronađu izlaz iz ove situacije.

Organizatori su naglasili da su gotovo svi filmovi programa kratkog i srednjeg metra iz 2021. i 2022. godine i da su raspoređeni u tri kategorije – kratki metar, srednji metar i animirani film.

Ovogodišnje izdanje “Green Festa” su podržali Delegacija Evropske unije u Srbiji, Francuski institut i ambasada Francuske, “Hajnrih Bel” fondacija, Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda i Ministarstvo kulture Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x