Meso u Leskovcu zbog nestašice svake nedelje skuplje do deset odsto

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Cene junećeg i svinjskog mesa u Leskovcu u poslednjih mesec dana veće su u proseku od 80 do 100 dinara, a trgovci kažu da ih povećavaju jednom nedeljno do deset odsto zbog nestašice na tržištu.

Uz konstataciju da svakog dana ponešto poskupljuje od 30 do 50 dinara, trgovci navode da su najviše  skočile cene junećeg mesa.

U leskovačkim mesarama juneći biftek koštao je u juče 2.999 dinara, a ostalo juneće meso od 579 dinara koliko je trebalo izdvojiti za rebra, do gotovo 1.000 dinara za kilogram buta.

Kilogram najjeftinijih svinjskih svežih rebara košta skoro 500 dinara, dok su cene svinjskog buta dostigle skoro 700 dinara.

Najmanji skok cena zabeležen je kod živinskog mesa, pa se kilogram pilećih bataka može kupiti za nešto više od 300, file za više od 600, a pileća krilca za 249 dinara.

Potrošače najviše brine moguće drastično poskupljenje osnovnih životnih namirnica hleba, brašna, ulja i šećera.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je krajem prošle godine da je “rast cena globalni trend” i da je trenutna inflacija u Srbiji “incidentna, a ne sistemska”.

Jovan Ristić iz Udruženja “Efektiva” kazao je tada da poskupljenje “nije incidentno za naše džepove”, te da njega više brine to što se do sada nikada nije desilo da se cene vrate na prethodni nivo kada pojeftine sirovine za određeni proizvod.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x