Mesto gde se čuda dešavaju: MANASTIR TRESIJE na Kosmaju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Manastir Tresije; Foto: Luka Stojković
Podelite vest

Manastir Tresije u blizini Mladenovca i Sopota pre samo nekoliko godina izazvao je pravu lavinu interesovanja velikog broja ljudi, jer su meštati tvrdili kako se na zidinama samog zdanja ukazala Bogorodica. Ova priča privukla je brojne turiste, tako i našeg reportera Luku Stojkovića.

Manastir Tresija na Kosmaju podigao je despot Stefan Lazarević veruje se u narodu, ipak postoje podaci da je on podignut još krajem 13. ili početkom 14. u vreme kralja Dragutina, a da je samo obnovljen u vreme despota Stefana, početkom 15. veka.

“Manastir Tresije kod Sopota se puno spominje među turistima koji obilaze Kosmaj i ja sam odlučio da proverim kako on zaista izgleda. Meštani Kosmaja tvrde da se na spoljnom zidu ukazao lik Bogorodice. Mnogi vernici ovde dolaze jer očekuju da tim obilaskom mogu da pomognu sebi ili dragim ljudima koji su bolesni”, kaže reporter redakcije Vidi Srbiju.

Naučnici tvrde da je sama slika na zidu nastala tokom nekoliko godina usled vremenskih prilika, meštani ipak veruju da je reč o čudu.

“Čitav kompleks manastrira je lepo uređen i prilagođen poseti velikog broja turista. Parking i prodavnica su pristupačni i podređeni vernicima za lakše snalaženje. Prijatno je borativi ovde, ako dolazite sa prijateljima ili pak sa sobom vodite i mališane. Prostrano i veliko dvorište odaje utisak da boravite na svetom mestu gde priroda daje poseban doprinos”, kaže Stojković.

ISTORIJAT

Ova svetinja pominje se 1560. godine, kao manastir Svetih Arhanćela pod imenom Tres, koji je imao 12 monarha. Ovaj manastir je uništen u 17. veku od Turaka i tada su kaluđeri spašavali živu glavu i nešto od imovine. U manastir Hopovo donet je 1641. godine jedan Psaltir iz manastira Tresija, koji je kasnije prenet u Hilandar gde se i sada nalazi.

Razrušeni manastir obnovili su 1709. godine rakovački kaluđeri sa igumanom Visarionom. O toj obnovi svedoči natpis uklesan u kamenu levo od ulaznih vrata današnjeg hrama. Manastir je konačno onovljen 1950. godine.

Crkvu manastira Tresija povezuju sa raškom školom, gde je osnova hrama jednobrodna, sa trostranom apsidom spolja i polukružnom iznutra. Građena je od pritesanih kvadara kamena. Od prvobitnih dekorativnih elemenata sačuvena je rozeta od kamena i pet kružnih otvora. Kasnije je dograđena priprata na zapadnoj strani u kube nad naosom.

Ikone koje privlače najviše pažnje su oltarske dveri, rad Jeremije Mihailovića iz 1827. godine i prestone ikone, delo Ilije Petrovića iz 1852/53. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x