Mihajlović: Zaustavljanjem projekta Jadar država izgubila šansu da ima lanac proizvodnje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/KABINET POTPREDSEDNICE VLADE, KOORDINACIONO TELO ZA RODNU RAVNOPRAVNOST/ZORAN PETROVIC/DS)
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je da je litijum, uz bakar i zlato, kritična mineralna sirovina u svetu i da je zaustavljenjem projekta “Jadar” Srbija izgubila šansu da medju prvima u Evropi dobije kompletan lanac proizvodnje.

Ona je, gostujući na TV Hepi, rekla da je ukidanjem Uredbe o prostornom planu, praktično je zaustavljen projekat “Jadar”, “ali da ne smemo da dozvolimo da se zaustavi rudarstvo u Srbiji, jer mi jesmo rudarska zemlja”.

“Litijum, bakar i zlato su kritične mineralne sirovine u svetu, a Srbija je bogata tim sirovinama. Potpuno je neshvatljivo govoriti da treba da se zaustavi rudarstvo u našoj zemlji, jer nije istina da je Srbija samo poljoprivredna zemlja, a da nema potrebe da razvijamo industriju, rudarstvo”, rekla je Mihajlović.

Dodala je da “ako hoćemo da zadržimo ljude ovde i da napravimo uslove da se oni koji su otišli vrate, ne smemo da stanemo, jer to znači da idemo unazad, a onda će ljudi i dalje da odlaze iz Srbije”.

Mihajlović je rekla da je “ideja bila da imamo rudnik litijuma, fabriku baterija i fabriku električnih vozila, čime bi Srbija povećala rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za još 15 milijardi evra”.

“Rudarstvo je budućnost, ne budemo li to razvijati, opet ćemo ostati sa strane”, rekla je Mihajlović.

Istakla je da je Srbija medju prvim zemljama započela istraživanje i nije pogrešno što je tadašnja vlast dala dozvole.

“Na na kraju ćemo biti poslednji u eksploataciji litijuma. Druge države su već počele sa eksploatacijom, a mi smo odustali”, rekla je Mihajlović.

Ona, kako je rekla, žali “što nismo dobili rezultate studija o uticaju na životnu sredinu, onda bi svi koji su bili protiv, iz raznih razloga, videli da se radi o novoj tehnologiji”.

“To bi bio podzemni rudnik, potpuno digitalizovan sa sa najnovijim tehnologijama, visoko sofisticiranom opremom, sa visoko plaćenim poslovima. Ne bi bilo isparenja sumporne kiseline, nema prženja jadarita na hiljadu stepeni, nema tečnog otpada, nema ničega čime su mesecima plašili gradjane”, rekla je Mihajlović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x