Minhenska i Roterdamska filharmonija prekinule saradnju sa čuvenim ruskim dirigentom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

FILE - Russian President Vladimir Putin, left, presents a medal to then Mariinsky Theatre's Artistic Director Valery Gergiev, during an awarding ceremony in Moscow's Kremlin, Russia, Thursday, Sept. 22, 2016. Munich's mayor says Valery Gergiev has been fired as chief conductor of the Munich Philharmonic because of his support for Russian President Vladimir Putin and for not rejecting the invasion of Ukraine. (AP Photo/Ivan Sekretarev, pool,file)
Podelite vest

Čuveni ruski dirigent Valerij Gergijev otpušten je sa mesta glavnog dirigenta Minhenske filharmonije zbog podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i zato što nije osudio invaziju na Ukrajinu, izjavio je danas gradonačelnik Minhena Diter Rajter.

Rajter je saopštio odluku nakon što 68-godišnji Gergijev, koji je bio glavni dirigent Minhenske filharmonije od sezone 2015/16, nije odgovorio na njegov zahtev da promeni stav.

“Očekivao sam da će ponovo razmisliti i revidirati svoju veoma pozitivnu ocenu ruskog lidera”, rekao je Rajter i dodao da budući da se to nije desilo jedina mogućnost je momentalni raskid ugovora.

Roterdamska filharmonija u Holandiji takodje je raskinula ugovor sa Gergijevim, navodeći da je “nepremosiva podela” izmedju orkestra i dirigenta po pitanju ruske invazije postala jasna nakon razgovora sa njim.

Pored prekida ugovora o saradnji Roterdamske filharmonije sa Gergijevim, koja datira još od 1988.godine, Holandija je najavila i ukidanje festivala koji nosi njegovo ime.

Festival Verbier u Švajcarskoj saopštio je danas da je Gergijev podneo ostavku na mesto muzičkog direktora.

Gergijev, Putinov prijatelj i pristalica, muzički je direktor Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu u Rusiji i umetički direktor festivala Bele noći.

Saradnju sa njim je prekinuo i Medjunarodni festival u Edinburgu kao i Bečka filharmonija, sa kojom je trebalo da nastupa na turneji po SAD-u.

Milanska Skala je saopštila da neće nastaviti saradnju sa Gergijevim ako se decidno ne izjasni za mirno rešenje ukrajinske krize.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x