Ministar odbrane: Vojska danas mnogostruko snažnija nego što je ikada bila

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Ministarstvo odbrane Srbije/Darimir Banda
Podelite vest

Ministar odbrane Miloš Vučević ocenio je da je Vojska Srbije (VS) danas “mnogostruko snažnija nego što je ikada bila” i da predstavlja “jedan od stubova državnosti Srbije”.

Vučević je za decembarsko izdanje lista Odbrana ocenio da “decenijama unazad” u naoružanje vojske nisu ulazila sredstva poput sistema “pancir” ili FK-3, kao i da od kraja devedesetih godina “nismo imali ovu brojnost i stanje lovačke avijacije”.

“I u naoružanje Kopnene vojske uvršteno je dosta novih sredstava. Naročito raduje činjenica da se naša vojska u znatnoj meri oprema proizvodima naše odbrambene industrije, iz domaćeg razvoja, a među njima ima onih veoma složenih i tehnološki naprednih. Naše ‘Nore’, ‘lazari’ i ‘miloši’ su konkurentni njihovim pandanima i na Zapadu i na Istoku”, naveo je ministar.

Podsetio je da Srbiji nisu isporučeni određeni sistemi iz Rusije i Francuske, iako su plaćeni, i najavio da će akcenat u narednom periodu biti na razvijanju sopstvenih potencijala za razvoj i proizvodnju savremenog naoružanja i vojne opreme.

“Sredstva koja smo od Rusije poručili i platili pre početka sukoba u Ukrajini, zbog sankcija koje su na snazi, ne mogu da nam se isporuče. To ni na koji način ne nanosi štetu Rusiji, već isključivo Srbiji i toga smo svesni i mi, ali i one države koje tu isporuku ne dozvoljavaju. S druge strane, ne isporučuju se i neka sredstva zapadne proizvodnje, iako uredno plaćena, iz nama nedovoljno razumljivih razloga”, naveo je Vučević.

U vezi mogućeg vraćanja obaveznog služenja vojnog roka, ministar je rekao da je to “politička odluka koja će biti zasnovana na proceni najodgovornijih i najstručnijih ljudi u Ministarstvu odbrane i Generalštabu”.

“Ovde ne može biti reč o tome da li je ta tema popularna u javnosti i da li se o njoj pozitivno ili negativno izjašnjavaju na društvenim mrežama. Jedino meritorno biće da li je to u interesu odbrane Srbije ili nije”, naveo je Vučević.

Ponovio je da Srbija nikome ne preti i da neće nikoga napadati ali i da ume i može da se odbrani.

“Nažalost, pripadamo maloj grupi zemalja koje se i dalje čvrsto drže principa međunarodnog javnog prava i koje su dosledne u poštovanju principa teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica suverenih država. Srbija poštuje i podržava suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja na svetu, samim tim i svih država u regionu, i traži da se, kada je o našoj južnoj pokrajini reč, poštuje isti princip”, dodao je ministar.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x