Ministar Vučević prisustvovao Svetosavskoj akademiji u Kumanovu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: Vlada RS

Ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je Svetosavskoj akademiji u Zanatskom domu u Kumanovu povodom Dana Svetog Save, nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.

Obraćajući se prisutnima, ministar Vučević, koji je izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, podsetio je na reči vizantijskog cara koji je u ranim hrišćanskim vremenima rekao da se “veličina jednog naroda ne gleda po broju tog naroda ni po teritoriji, već se ona gleda po tome koliko je taj narod iznedrio iz sebe svetitelja i ugodnika božijih”.

“Da je vera iznad svakoga i svega pokazao nam je upravo on, srpski princ, monah, iguman manastira Studenica, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve rođen kao Rastko Nemanjić, a danas slavljen kao Sveti Sava”, rekao je Vučević.

Vučević je rekao da je svetosavlje kao ideja prosvećenosti, sloge i bratoljublja duboko utkano u srpsko nacionalno biće.

Ministar odbrane se osvrnuo na važnost politike i dobrih odnosa sa susedima.

“Državna politika naše zemlje na čelu sa predsednikom Republike Srbije i vrhovnim komandantom Vojske Aleksandrom Vučićem upravo se vodi tim načelom propagirajući politiku i mira i slobodarstva, i stabilnosti, i prijateljskih odnosa sa svojim susedima kroz koje ćemo svi zajedno snažiti i napredovati na svim poljima sa jednim jedinstvenim ciljem, a to je bolja i sigurna budućnost za naše potomke. Upravo takve odnose gradimo i gradićemo sa našim makedonskim prijateljima kroz jačanje naših bilateralnih odnosa i unapređenjem saradnje na svim poljima”, rekao je ministar Vučević.

Izražavajući zahvalnost domaćinima, ministar Vučević ih je pozvao da čuvaju svoj identitet poštujući svoju državu Severnu Makedoniju.

Gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski čestitao je Savindan. Ukazujući na značaj svetosavlja za srpski narod, okupljenima se obratio i izaslanik predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Radovan Kovačević.

U okviru posete Kumanovu, ranije juče ministar Vučević posetio je Kulturno-umetničko društvo “Srpski vez”, sa čijim članovima je razgovarao o jubileju desetogodišnjice postojanja koji obeležavaju ove godine, kao i planovima za naredni period. Tom prilikom, najmlađi članovi “Srpskog veza” izveli su i prigodan program u čast Savindana, kao i splet igara iz okoline Kumanova.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x