Ministar Vulin: Vežba „Sistem 2021“ prva velika vežba od vremena bivše Jugoslavije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Aleksandar Vulin; Foto: MUP Srbije
Podelite vest

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je danas da će u petak, 5. novembra, na 50 lokacija u Srbiji biti održana vežba „Sistem 2021“ i da će pokazati da je Srbija velika, snažna i organizovana država koja je u stanju da se nosi sa problemima na čitavoj svojoj teritoriji.

Ministar Vulin je u jutarnjem dnevniku RTS rekao da veličina predstojeće vežbe nije zabeležena u novijoj istoriji Srbije i da još od vremena Jugoslavije nisu rađene tako velike vežbe civilne zaštite koje treba da pokažu kako funkcioniše čitav sistem.

Vežba će, kako je precizirao, biti izvedena u istom trenutku na 50 lokacija u 24 grada i 26 opština i u njoj će učestvovati blizu 8.000 lјudi, pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Civilne zaštite, Gorske službe spasavanja, Crvenog krsta, Vojske Srbije, lokalnih jedinica različite namene.

Istakao je da će vežba sadržati realan scenario, dakle ono što može da nam se desi, sa specifičnošću svake lokalne zajednice u kojoj će biti izvedena.

„Biću prisutan na dva mesta – u Kragujevcu na jezeru i u Loznici na Drini. Tu ćemo prikazati reagovanje u slučaju velikih poplava, do spasavanja velikog broja lјudi na Drini, što je sve realan i moguć scenario“, rekao je ministar Vulin.

Ministar je istakao da, šta god da se desi, pripadnici jedinica i organizacija koji učestvuju u vežbi moraju da budu tu i u stanju da zaštite građane i njihovu imovinu.
„Sistem 2021″ je prava prilika da to pokažemo i beskrajno sam ponosan na sve ove lјude, ovo se nije radilo od vremena Jugoslavije“, rekao je ministar Vulin.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x