Ministarka Srbije za zaštitu životne sredine očekuje efekte mera za smanjenje zagađenja vazduha

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Irena Vujović, foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić
Podelite vest

Ministarka Srbije za zaštitu životne sredine, Irena Vujović, izjavila je danas da se rezultati i efekti primenjivanja mera za smanjenje zagadjenja vazduha u Srbiji mogu očekivati tokom ove grejne sezone.

“Očekujem već efekte i ove grejne sezone tamo gde smo prošle godine zamenili kotlove. Svakako, kada se izvrše merenja mesec na mesec, moći ćemo od decembra da vidimo poboljšanje kvaliteta vazduha”, rekla je ona novinarima posle panela “Dijalog o klimatskim promenama” koji je organizovao Program za razvoj Ujedinjencija (UNDP), uoči svetskog samita Ujedinjenih nacija o klimi COP27.

Vujović je istakla da njeno ministarstvo ima komunikaciju sa najvećim zagadjivačima, ali da je neophodan period njihvog prilagodjavanja i da veliki zagadjivači izradjuju svoja dokumenta i studije u vezi sa pitanjima zagadjenja životne sredine.

“Završili smo Program za zaštitu kvaliteta vazduha, ali je on sada na usaglašavanju sa drugim investicijama, na mišljenima u drugim ministarstvima, a do kraja godine očekujemo usvajanje tog programa. Kada se taj program usvoji, svakako će to biti jedan putokaz kojim mi idemo i to će biti značajan dokument i za sve jedinice lokalne samouprave koje moraju da donesu svoje ekološke planove”, rekla je ona.

Navela je da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine radilo na smanjivanju zagadjenja vazduha kroz subvencije i set mera, uz sadjenje 100.000 stabala drveća, subvencije za ekološka vozila, zamenu ložišta i kotlarnica.

“Srbija je jako mali emiter gasova sa efektom staklene bašte i izuzetno je posvećena doprinosu kako bi ispunila globalne ciljeve”, ocenila je Vujović.

Podestila je da je pre dve godine donet Zakon o klimatskim promenama, a u su pripremi Strategija o niskougljeničnom razvoju i da će uslediti program prilogadjavanja na izemenjene klimatske uslove, a rekla je i da se svi releventni zakoni Srbija uskladjuju s direktivama EU.

“U avgustu ove godine doneli smo NDC dokument kojim smo se obavezali za smanjenje emisije štetnih gasova za 33,3 odsto”, podsetila je Vujović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x