Ministarstvo poljoprivrede: Postignut dogovor da početna otkupna cena malina bude 250 dinara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube AgroJug printscreen
Podelite vest

Udruženja proizvođača malina i otkupljivači, vlasnici hladnjača, postigli su danas dogovor na sastanku sa ministrom poljoprivrede Srbije Aleksandrom Marinovićem da početna otkupna cena tog voća bude 250 dinara po kilogramu, saopštilo je to Ministarstvo.

Dogovoreno je i da se, kako se navodi, dobit između proizvođača i hladnjačara deli u odnosu 60:40 odsto od prosečne izvozne cene.

Država će, kako je navedeno, otkup malina pratiti dvosmerno i ukoliko bude bilo neophodno, a u cilju da nijedna strana ne bude oštećena, intervenisati u skladu sa zakonskim poropisima, a biće potpisan i sporazum.

Martinović je istakao da “samo ujedinjenjem, odnosno sinergijom poljoprivrednika i državnih organa može da se odgovori na izazove veoma zahtevnog svetskog i evropskog tržišta malina”. On je istakao “da bi bilo celishodno da se napravi sistem u kome će i mali i veliki proizvođači sihronizovano funkcionisati”.

Na sastanku su bili državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Livija Pavićević, državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović, pomoćnik ministra unutrašnje i spoljne trgovine Žarko Malinović, pomoćnici ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević i Nenad Katanić, predsednik Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu Marjan Rističević, predsednik Opštine Arilje Predrag Maslar, predstavnici Privredne komore Srbije, Republičkog zavoda za statistiku.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x