Mitrović (SSP): Podrška u pregovorima o Kosovu nije podrška Vučiću, nego Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: SSP.rs
Podelite vest

Generalni sekretar Stranke slobode i pravde (SSP) Peđa Mitrović je izjavio je da “pružanje podrške u pregovorima (o Kosovu) ne znači podršku (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću, nego Srbiji”.

Mitrović je u “Utisku nedelje” na TV Nova S, o francusko-nemačkom predlogu za rešenje kosovskog pitanja rekao da “sporazum koji nam se nudi nije Vučićev, nego državni. Sporazum se nudi Srbiji, ne Vučiću. Posledice koje iz njega slede, nisu po Vučića nego po Srbiju. Deset godina se pregovaralo tajno, predsednik duguje mnogo odgovora građanima i povodom sporazuma i pretnje sankcijama”, rekao je Mitrović.

Ali, o tom dokumentu se ne može voditi debata jer o njemu “ne znamo ništa”, te će SSP i poslanički klub “Ujedinjeni” tražiti na sednici Skupštine Srbije da dokument bude javan, prenela je SSP.

Mitrović je rekao da su “pitanje sankcija Rusiji i pitanje Kosova dve nevezane teme, ali bitne dve spoljnopolitičke teme koje se tiču Srbije i njenog pravca u budućnosti”.

“Pitanje da li smo sebi otežali političku poziciju u pregovorima o Kosovu po pitanju sankcija Rusiji – jesmo, jedina smo zemlja u Evropi koja nije uvela deo sankcija Rusiji, a to je za Evropu prvorazredno političko pitanje na koje ne gledaju blagonaklono”, rekao je Mitrović.

On je kazao da “Srbija već sada na međunarodnom tržištu plaća visoku cenu zbog političkih prilika u zemlji”.

“Investitori su primarno motivisani subvenciijama koje imaju ovde i zavisni su od njih, imamo neuređen politički sistem, pravosudni sistem, a kada na to dodate i situaciju u kojoj se Srbija ne usaglašava sa politikom EU, za investitore je jasan znak da po pitanju ulaganja u takvu zemlju treba da budu oprezni”, rekao je on.

“Neće se desiti kao u Rusiji da se investitori i velike kompanije povuku preko noći, jer je Rusija napala suverenu državu, ali kao proces postepenog smanjenja inetersovanja investitora – to da”, ocenio je Mitrović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x