MOGUĆA NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA NIŠA: Praistorijsko naselje na Humskoj čuki

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Postoji mogućnost da Niš dobije još jednu atraktivnu turističku destinaciju. Na Humskoj čuki, planirana je izgradnja novog arheološkog parka, poput Pločnika u Prokuplju.

Istraživanja Humske čuke, koju vodi Arheološki institut iz Beograda su završena i ona su zadnjih nekoliko godina dala zaista kvalitetne nalaze.

„Kompletna priča trebala bi da se završi formiranjem jednog praistorijskog naselja (od 4 do 6.000 godina pre nove ere). Najbolji model bi bio model Pločnika pored Prokuplja. To mesto definiše i vizuelno i hijararhijski jednu organizovanu ekonomsku zajednicu koja je imala svoje socijalne standarde i uređenje“, istakao je direktor Narodnog muzeja Niš Nenad Spasić.

Temelji istraženih kuća se već nalaze na Humskoj čuki, postoje definisani prostori, samo je potrebno i projektno isplanirati i zatražiti sredstva od Ministarstva kulture.

Ljudi iz tog perioda su bili lovci, proizvodili su žitarice i tako se hranili. U centralnom delu kuće nalazilo se ognjište. Bili su organizovano društvo koje se našlo na našim prostorima i bilo naprednije od mnogih društava u ostatku Evrope. Imali su alat, imali su posuđe za jelo, oruđa i oružja.

Život praistorijskog čoveka sigurno bi bio zanimljiv turistima, smatra i kustos Narodnog muzeja Niš Tatjana Trajković Filipović. Ona podseća ta je ideja o izgradnji praistorijskog naselj stara već više od 10 godina.

Kako je živeo i šta je radio praistorijski čovek pogledajte u videu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x