Monumentalna slika Paje Jovanovića “Krunisanje cara Dušana” u Narodnom muzeju u Beogradu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Narodni muzej u Beogradu
Podelite vest

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije Narodni muzej u Beogradu će u petak, 11. februara, u 12 časova svečano predstaviti  sliku “Krunisanje cara Dušana”, monumentalnu istorijsku kompoziciju veličine preko dvadeset kvadratnih metara koju je Paja Jovanović naslikao po porudžbini Kraljevine Srbije za potrebe učešća na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine.

“Monumentalna slika “Krunisanje cara Dušana” odnosno “Proglašenje Dušanovog Zakonika” Paje Jovanovića preneta je u Narodni muzej iz Galerije fresaka gde je bila predmet kompleksnog procesa konzervacije i restauracije”, objavio je Narodni muzej u Beogradu na društvenoj mreži Fejsbuk.
O konzervaciji i restauraciji najmonumentalnije slike koja se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu prisutnima će govoriti članovi restauratorskog tima, dok će o povodu za njen nastanak, istorijskim ličnostima koje su na slici predstavljene svi zainteresovani imati priliku da saznaju tokom stručnog vođenja koje će početi u  petak, 11. februara u 13 sati, najavili su iz Narodnog muzeja u Beogradu.

Tim konzervatora i restauratora Narodnog muzeja koji su radili na slici Paje Jovanovića čine Nataša Ilić, Aleksandar Cvijetinović i Ivana Ivanović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x