Muzej za deset: priznanje Kulturnom centru “Laza Kostić” iz Sombora (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Priznanje “Muzej za deset” koji je Kulturni centar (KC) “Laza Kostić” iz Sombora dobio za prošlogodišnje učešće u Evropskoj noći muzeja i  manifestaciji  “Muzeji za 10” dobijeno je zahvaljujući angažovanju celog tima, naglasila je Vesna Šašić Paštrović, direktorka somborskog  KC. Oni su prošle godine u okviru  Noći muzeja organizovali izložbu radova Nemanje Golijanina “Godina svinje” i instalaciju sa “selfi platoom” na centralnom gradskom trgu, a oba programa su bila “iskorak u odnosu na sve do tada viđeno”, istakla je Šašić Paštrović.

“Želim, pre svega, da se zahvalim Nacionalnom komitetu ICOM Srbija što je pokrenuo inicijativu da se osnuju “Muzeji za 10″,  jer je time omogućio da se ustanove koje se bave muzejsko -galerijskom delatnošću povezuju i bliže sarađuju, a da programi koje sprovodimo u našim ustanovima budu vidljiviji. Sombor  je grad kulture koji je poznat po tome  kako čuva i neguje svoju  tradiciju,  ali i kao grad koji kontinuirano ulaže u  ove programe i konstantno se trudi da ljubiteljima kulture ponudi nešto novo. U tom smislu u 2021. godini  se naš KC  u okviru Evorpske noći muzeja i manifestacije Muzeji za 10 potrudio da prikaže nešto  novo i  drugačije, pa  nam je drago što je to prepoznato i što je komisija videla taj naš iskorak i nagradila ga”, rekla je za Srbija vesti  Vesna Šašić Paštrović, direktorka KC “Laza Kostić”.

Prošle godine je KC u Somboru organizovao izložbu  radova mladog umetnika Nemanje  Golijanina pod nazivom  “Godina svinje”, a  izložba je sadržala je radove urađene različitim tehnikama i bila je inspirisana romanom “Žvotinjska  farma” Džordža Orvela.

Na glavnom trgu su posetioci mogli da vide instalaciju koju je uradila sama direktorka Kulturnog centra, a napravljen je i selfi plato gde su se građani fotografisali, pa je iz ove interakcije nastalo više od hiljadu umetničkih fotografija.

U okviru  manifestacije “Muzeji za 10 ” organizovane su  još dve zložbe “Varijacije” Bojane Bojović Milošević i  “Mikroidentifikacija”.

” I u okviru ove manifasticije, ali i generalno, naš Kulturni centar daje šansu mladim autorima. Od 2020. godine pokrenuli smo izložbe radova u Maloj galeriji na kojima se prestavljaju studenti umetničkih akademija, a nekima od njih su to prve samostalne izložbe”, naglasila je Šašić Paštrović.

Po njenim rečima ove godine su krenuli i “korak dalje”,  tako su kroz saradnju sa Udruženjem baletskih umetnika Srbije Somborcima prikazali  dve  koreografske minijature autorki Aleksandre Arizanović i Mine Ćirić , a 14. maja posetioci su mogli da pogledaju baletsku predstavu na otvorenom, “Vrpca”.

Od pre dve godine, pokrenut je i  filmski program,  kao i  “Somborski filmski festival”, a Kulturni centar je  član Mreže kinoprikazivača Srbije. Ponosni su i na formiranu  pozorišnu scenu za decu i mlade, na kojoj sada postoji redovan repertoar dečjih pozorišta.

“Okrenuti smo pre svega deci, mladima i ugroženim socijalnim grupama. Ne  treba zaboraviti da je Sombor mulinacionalna i multikulturalna sredina, ovde imamo dvadsetjednu nacionalnost. Zbog toga smo pokrenuli festival “Multikulturalnost”, a uspešno se održava i najastariji muzički festival klasične muzike  SOMUS posvećen pijanisti Dušanu Trbojeviću”, kazala je direktorka.

Podsetimo, na dan rođenja legendarnog srpskog glumca Zorana Radmilovića, 11. maja,  u ovom centru  je u Velikoj sali realizovan program  “Zoranu Radmiloviću u čast” u okviru koga je prikazan film „Glumčina“ niške producentske kuće City Grupa, a glumac Milan Caci Mihailović promovisao je svoje autorsko delo, knjigu “Čarobnjak Radmilović”.

Kulturni centar „Laza Kostić“ osnovan je odlukom Skupštine opštine Sombor 28.novembra 1995, godine. Sedište ustanove je Venac Radomira Putnika 2. , a ustanovi pripada i Galerija u ulici Laze Kostića 5. Kulturni centar je osnovan kao naslednik slavne „Likovne jeseni“ i nosi ime Laze Kostića, najznačajnijeg književnika koji je živeo i radio u Somboru.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x