N1: Lastra iz Lazarevca nudi na prodaju imovinu za tri miliona evra, a hotel za oko milion evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Lazar Vesic printscreen
Podelite vest

Saobraćajno preduzeće “Lastra” iz Lazarevca, u većinskom vlasništvu beogradskog prevoznika “Lasta”, uskoro bi moglo da dobije novog vlasnika jer 5. decembra ističe rok za predaju ponuda investitora zainteresovanih za kupovinu 60,26 odsto “Lastinog” udela u “Lastri”, kćerki firmi koja posluje sa profitom, preneo je N1.

Minimalna cena koja se zahteva od kupaca je 3.035.066,07 evra i svaka ponuda koja je cent ispod ove smatraće se, kako se navodi u oglasu, neprihvatljivom.

Saobraćajno preduzeće “Lasta” ne nudi na prodaju samo “Lastru” već i nepokretnosti u Staroj Ljuboviji, među kojima je i hotel. Za potencijalnog kupca “Lastra” bi mogla da bude interesantna zbog linija na kojima saobraća.

Autobusi “Lastre” saobraćaju na međunarodnim i međumesnim linijama, kao i u prigradskom prevozu na teritoriji grada Beograda

To preduzeće obavlja i lokalni prevoz na teritoriji opština Lazarevac i Ljubovija. Takođe ima i ugovoreni prevoz zaposlenih u JP EPS Beograd (ogranci RB Kolubara, Lazarevac i Termoelektrana Nikola Tesla Obrenovac), “Pro tent, Obrenovac, Kolubara-Ugostiteljstvo, Vreoci, Kolubara-Građevinar, Lazarevac i Kolubara-Usluge, Lazarevac.

Osim toga, to preduzeće ima ugovoreni prevoz učenika osnovnih, specijalnih i srednjih škola sa teritorije Gradske opštine Lazarevac, kao i vanlinijski prevoz putnika u zemlji i inostranstvu za potrebe sopstvene turističke agencije.

“Lastra” upravlja i sa dve autobuske stanice, od kojih se jedna nalazi u Lazarevcu, gde se svakodnevno obavlja prijem i otprema autobusa i putnika za oko 600 polazaka i dolazaka različitih prevoznika, a druga u Ljuboviji, sa oko 100 polazaka i dolazaka na dnevnom nivou.

“Lastra” je osnovana 2002. godine, ali udeo “Laste” nije 100 odsto, već 60,26 odsto, koliko je i ponuđeno na prodaju.

Ostatak do 100 odsto je u vlasništvu

  • Fonda PIO (17,31 odsto),
  • Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (10,74 odsto),
  • Grada Beograda (6,16 odsto),
  • Republike Srbije (3,82 odsto) i
  • Nacionalne službe za zapošljavanje (1,7 odsto).

Kada je osnovala “Lastru”, “Lasta” je bila stoprocentni vlasnik. Promena je nastala 2018. kada je doneta odluka o pretvaranju (konverziji) potraživanja u trajni ulog, na šta je ukazala i Državna revizorska institucija u svom izveštaju. Tada je osnovni kapital “Lastre” povećan za 194,69 miliona dinara.

Ti manjinski vlasnici će, u slučaju prodaje “Lastre”, imati pravo preče kupovine. “Lastra”je prošlu godinu završila “u plusu”, sa dobiti od 12,97 miliona dinara, a 2020. godine sa 74 miliona dinara.

Ove godine “Lastra” je dobila subvenciju, nešto veću od milion dinara, na ime e-fiskalizacije. Takođe, 25. februara ove godine “Lastra” je kupila autobusku stanicu, površine 736 kvadrata u Ljuboviji i zemljište, površine 4.485 kvadrata. Ukupna vrednost nepokretnosti je, prema napomenama uz konsolidovane finansijske izveštaje “Laste” – 222.085 evra.

Kada je reč o sudskim sporovima, za razliku od “Laste” koja se pojavljuje u ukupno 520 sudskih sporova kao tužena strana i još u 222 sudska spora na strani tužioca, u finansijskim izveštajima “Lastre” ne navodi se koliko su “teški” njeni sudski sporovi, već se samo konstatuje da “društvo vodi određeni broj privrednih sporova u kojima se nalazi i na strani tužioca i na strani tuženog”.

“Lastra”, takođe, vodi i određeni broj radnih sporova sa bivšim zaposlenim radnicima, konstatuje se u finansijskim izveštajima.

Lasta je objavila i oglas za prodaju nepokretnosti u Ljuboviji. Prodaje se 31 ar i 57 kvadrata u građevinskom području Stare Ljubovije, zatim hotel “Ljubovija”, površine 866,5 kvadrata, kao i pomoćna zgrada od 60 kvadrata. Početna cena za sve nepokretnosti je 117 miliona dinara, što je tek nešto manje od milion evra. Rok za zainteresovane kupce je 8. decembar.

Interesanto je da je u oglasu navedeno da ponuđač može da podnese ponudu samo samostalno, što znači da nije dozvoljeno podnošenje ponude više ponuđača, odnosno nije dozvoljeno podnošenje zajedničke ponude.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x