njihovi spomenici su na Starom groblju

Na današnji dan 1915. godine Bugari streljali i spalili niške sveštenike

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: protođakon Dalibor Midić
Podelite vest

Na starom groblju “Gorica” u Nišu nalazi se sedam spomenika sveštenicima Niške episkopije koji su postradali u toku Prvog svetskog rata na raznim stratištima,  kod Bele Palanke, u Surduluci, Jelašnici, Nišu, a sveštenici su ubijani i kolektivno i pojedinačno širom Jugoistočne Srbije. Porodice su podigle spomenike, ali su grobna mesta prazna, jer nekima od njih posmrtni ostaci nisu pronađeni. Mladen Dinić jedan je od sveštenika ubijenih u noći između 12. i 13. novembra.

Paroh Ćurlijski, Mladen Dinić, ubijen je u noći između 12. i 13. novembra 1915. godine u selu Jankina Padina, nedaleko od Bele Palanke.

Bugarska okupaciona vojska je 22. oktobra ušla u Niš i uspostavila Moravsko vojno-inspekcionu oblast. Cilj ove vojno-civilne uprave bio je denacionalizacija srpskog stanovništva i eliminacija svih koji bi mogli da osujete planove Bugare da osvoje ove kraje Srbije.

Sveštenici su pozvani u Upravu navodno da bi dobili potrebne papire za slobodno kretanje, međutim tada su uhapšeni i odvedeni u Tvrđavu, u kazamat koji se nalazio u zgradi današnjeg Istorijskog arhiva Niš.

U noći između 12. i 13 novembra 1915. godine, iz te zgrade su vozom krenuli ka Bugarskoj. Kada su stigli do Bele Palanke, Bugari su iz izveli iz voza i odveli u kafanu Petra Stefanovića, navodno da tamo prenoće.

“Tokom noći su ih probudili, uz objašnjenje da je naređen hitan put za Sofiju. Peške su ih poveli starim putem za Pirot. U klisuri, u ataru sela Kremenica, u selu Jankina Padina, a prema svedočanstvoma preživelog sveštenika Milije Jončića, Bugari su ih plotunima pobili, a zatim spalili njihove posmrtne ostatke”, navodi  protođakon Dalibor Midić.

Jednom od sveštenika Mladenu Diniću,  spomenik se nalazi na Starom niškom groblju.

Njegova supruga Krasa, 18. oktobra 1918. godine, nakon oslobođenja Niša, pred Međunarodnom komisijom za utvrđivanje zločina Bugara u Prvom svetskom ratu, a predsednik bio Rudolf Arčibald Rajs, dala je izjavu o stradanju svog spuruga. Kazala je da je bio uhapšen zajedno sa ostalim niškim sveštenicima.

“Ono što je najtragičnije je da niko od porodica ubijenih sveštenika nije znao šta se sa njima desilo pune tri godine. Bugari su ih lagali da su u internaciji, da su živi, a porodice i ceo grad Niš je o njima saznao tek 1918. godine, kada se sveštenik Milija Jončić , koji je preživeo streljanje, vratio iz internacije i posvedočio o događajima”, ističe Midić.

 

Projekat “Aleja zaboravljenih velikana” sufinasiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x