Na današnji dan rođena glumica Radmila Savićević, legendarna majka Vuka

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Iz predstave "POLTRON" 1998. god.
Podelite vest

Na današnji dan 1926. godine u Kruševcu rođena je glumica Radmila Savićević. Bila je popularna srpska i jugoslovenska glumica upamćena po ulogama baka i dobronamernih, prostudušnih žena “iz naroda”.

Radmila Savićević je karijeru glumice počela 1946, a prvi film snimila 1961. godine.

Godine 1955. postala je član Narodnog pozorišta u Nišu, gde će u narednih petnaestak godina ostvariti preko 50 uloga u  tada veoma bogatom dramskom repertoaru ovog pozorišta.

Pažnju na sebe je skrenula 1968. u filmu “Višnja na Tašmajdanu”, gde je igrala razrednog starešinu.

Popularnost stiče kao Violeta u “Kamiondžijama”, devojka zaljubljena u Paju Čuturu (Pavle Vuisić), i kao majka Vuka u “Pozorištu u kući”. Godine 1976. snima TV seriju “Babino unuče”, da bi potom igrala u seriji “Vruć vetar”.

Krajem osamdesetih tumači lik sekretarice Žarke u “Boljem životu”, a godine 1993. njena karijera dolazi do vrhunca ulogom Riske Golubović u “Srećnim ljudima”. Njena poslednja uloga bila je uloga Dostane u “Porodičnom blagu”.

Nagradu Dobričin prsten nikada nije dobila, obzirom na to da joj, kako je sama govorila “filmski kritičari nikada nisu bili naklonjeni”.

Nagradu Žanka Stokić dobila je 2003. posthumno.

Ostala je upamćena po ulogama baka i dobronamernih, prostodušnih žena sa sela. Fedis je od 2021. godine po njo njoj nazvao Nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu.

Preminula je u Beogradu, 8. novembra 2001. godine, u svojoj 75-oj godini.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x