Na osetljiva pitanja prilikom popisa građani treba da odgovore onako kako se osećaju ili žele

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Pixabay/22612
Podelite vest

Svaki građanin prilikom popisa stanovništva u Srbiji ima pravo da se na pitanja o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku, koja spadaju u osetljiva, izjasni onako kako želi ili kako se oseća, rekla je načelnica odeljenja Popisa stanovništva u Republičkom zavodu za statistiku Ljiljana Đorđević.

Ona je na konferenciji za novinare povodom popisa stanovništva, domaćinstava i stanova na teritoriji Srbije, koji počinje sutra, rekla da bi na ta pitanja prilikom popisa bilo poželjno da svaki građanin odgovori.

Đorđević je rekla da se odgovori na ta pitanja, ukoliko drugo lice odgovara na njih umesto nekog člana domaćinstva, ne moraju dati.

Direktor Republičkog zavoda za statitiku Miladin Kovačević istakao je da je popis stanovništva najsloženije statističko istraživanje, da je ono “tradicija, potreba i obaveza”, a da rezultati predstavljaju trajnu vrednost i da “nemaju ograničavajuću distancu”.

Podsetio je da je za potrebe ovogodišnjeg popisa stanovništva obučeno 17.500 kandidata, kao i da će oni u narednih mesec dana biti u direktnoj komunikaciji sa građanima.

“Podacima će se dobiti slika o trenutnom stanju na terenu ali i o budućim kretanjima stanovništva, o padu fertriliteta, starenju stanovništva, seljenju stanovništva… Zato je važno da svi učestvujemo u popisu i doprinesemo njegovoj realizaciji”, rekao je Kovačević.

Član delegacije EU u Srbiji Martin Klauke istakao je da su podaci iz popisa bitni sa aspekta socijalne i ekonomske politike, iz kojih se može videti kakav je uticaj na društvo i političke implikacije “jer na osnovu podataka dobijamo sliku o kvalitetu stanovanja u Srbiji”.

Istakao je da se popis sprovodi u skladu sa najvišim međunaorndim standardima, da se poverljivost podataka ne sme zaboraviti kao i da se ti podaci neće objavljivati i da će biti “anonimizirani”.

Klauke je podsetio da je do sada u razvoj statistike u Srbiji EU uložila oko 60 miliona evra.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x