Nacionalni konvent se sastao sa radnom grupom EU za proširenje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Media EU info
Podelite vest

Predstavnici Nacionalnog konventa o EU (NKEU) sastali su se sa predstavnicima Radne grupe za proširenje i država članica koje pregovaraju o pristupanju EU (COELA) na početku njihove zvanične posete Srbiji, a razgovaralo se o vladavini prava i slobodi medija, spoljnoj politici, životnoj sredini i energetici, napretku u ispunjavanju političkih kriterijuma za pristupanje Srbije EU i sl.

Kako se navodi u saopštenju NKEU, “predstavnici NKEU su izrazili zabrinutost da fokus na prioritetima koje EU ima kada je u pitanju spoljna politika, ne ugrozi stalno praćenje napretka u oblastima kao što su vladavina prava, slobode medija, socijalna jednakost”.

Takođe se navodi da “u okviru procesa pristupanja, Srbija može da ostvari značajan napredak u takvim oblastima koje su važne za svakodnevni život naših građana”.

Države članice EU su, kako je saopšteno, podsetile su na značaj suštinskog uključivanja civilnog društva u proces pristupanja EU i kreiranje politike uopšte, i zahvalile su se članovima NKEU na njihovom angažovanju i doprinosu procesu evropskih integracija Srbije.

One su naglasile koliko je značajno da Srbija dalje ubrza i sprovodi reforme u osnivnim oblastima, kao što su vladavina prava i osnovna ljudska prava, nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa, sloboda izražavanja uključujući slobodu medija i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Države članice EU takođe su ponovile očekivanja EU da se Srbija uskladi sa njenom zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom a istakle su i stalnu podršku EU i podsetile na obimnu finansijsku pomoć koja se pruža u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć i Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan za podršku reformama Srbije u vezi sa pristupanjem EU i njenom usklađivanju sa standardima EU.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x