Najveće i najbizarnije zaplene srpskih carinika u 2021. godini (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Među brojnim zaplenama kojima su carinici obeležili proteklu godinu, Portal N1 je izdvojio one najveće, najinteresantnije i najbizarnije. Sve ono što putnicima padne na pamet, kad je reč o krijumčarenju – carinici već znaju. Robu najčešće pronalaze skrivenu u fabričkim šupljinama vozila, posebno u specijalno izrađenim bunkerima u kamionima i autobusima, jer su mahom dobri poznavaoci konstrukcije svih vozila i teško ih je nadmudriti.

Кrijumčari se dovijaju na različite načine, rekli su za portal N1 u Upravi carina, navodeći da su narkotike nalazili na krajnje neobičnim mestima kao što su kesice čaja, pelene, zelena salata ili teglice „nutele“, dodajući da iskusne carinike malo toga može da iznenadi.

Postoji mnogo načina za prepoznavanje potencijalnog krijumčara, objašnjavajući da carinski službenici moraju biti i dobri psiholozi, jer na raspolaganju imaju svega nekoliko trenutaka da odluče da li bi nekoga trebalo detaljno pregledati ili ne. Jedan od znakova za „alarm“ je neobično ponašanje putnika, bilo da se radi o preteranoj nervozi ili pak isuviše prisnom i razdraganom pristupu.

Lista krijumčarene robe i načina na koji šverceri pokušavaju da je prenesu preko granice skoro da nema kraja, a u nastavku teksta donosimo pregled nekoliko najvećih, kao i najbizarnijih carinskih zaplena u 2021. godini.

Iz Ekvadora doneo kofer pun odeće natopljene kokainom

Carinici su 13. decembra, u saradnji sa policijom, na aerodromu “Nikola Tesla“ sprečili pokušaj jednog putnika da u zemlju uđe sa garderobom koju je prethodno natopio kokainom. Sumnja koju su tada izrazili carinici, potvrđena je nalazom policijskih forenzičara jer je utvrđeno da je uzorak uzet sa garderobe i kofera – pozitivan na kokain.

Foto: Uprava carina RS

Ovaj nesvakidašnji pokušaj krijumčarenja droge otkriven je kada je iz Ekvadora, preko Amsterdama, u Beograd doputovao 51–godišnji makedonski državljanin albanske nacionalnosti. Putnik se nakon preuzimanja prtljaga sa karusela uputio u zeleni kontrolni prolaz namenjen putnicima koji nemaju ništa da prijave, međutim to ne znači da u tom prolazu nema kontrole.

Naime, prtljag pomenutog putnika je izdvojen za kontrolu na skeneru koji se nalazi upravo u zelenom kontrolnom prolazu i kada je uređaj pokazao neobičnu boju garderobe zapakovane u kofer, carinici su odlučili da sprovedu detaljan pregled.

Čim je putnik otvorio kofer, osetio se jak miris kiseline, a sva garderoba koja se nalazila u prtljagu bila je vlažna i teža nego što je očekivano. Pritom, u koferu sem odeće nije bilo ničeg drugog, ni obuće, niti pribora za ličnu higijenu, iako je putnik rekao da dolazi iz Ekvadora gde je kod prijatelja boravio 13 dana. Na pitanje carinika zašto su stvari vlažne, putnik je izjavio da je u zemlji iz koje dolazi visoka vlažnost, pa oprane stvari nisu stigle da se osuše.

Zbog sumnje da je garderoba natopljena nekom psihoaktivnom supstancom, carinici su izvršili preliminarni test na prisustvo narkotika koji je pozitivno odreagovao, pa je o slučaju odmah obaveštena policija. Nakon konsultacija sa Tužilaštvom naloženo je da se prtljag privremeno zadrži i pošalje na veštačenje u Nacionalnu centar za kriminalističku forenziku MUP, koji je potvrdio da su uzeti uzorci pozitivni na kokain.

Pokušali da prokrijumčare 105 ptica u prtljažniku auta

Carinici su 28. novembra na prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja 105 živih primeraka raznih vrsta ptica, među kojima i četiri Crvene rozele (Platocercus Ehimius), koje se nalaze na CITES listi strogo zaštićenih vrsta. Prekršaj je otkriven kada je za izlaznu kontrolu pristigao foksvagen turan bugarskih registarskih oznaka, kojim su dvojica bugarskih državljana putovala ka svojoj zemlji. Mada su obojica putnika prilikom susreta sa carinicima negirala da imaju bilo šta da prijave, njihovo vozilo je ipak izdvojeno za detaljan pregled.

Odmah na početku carinske kontrole bilo je jasno da ni vozač ni njegov saputnik nisu govorili istinu, jer je prtljažnik automobila bio prepun kaveza sa živim pticama.

Iz skučenog prtljažnog prostora izvađeno je 12 kaveza i dve platnene torbe, u kojima su carinici pronašli ukupno 105 ptica, koje ne samo što nisu bile prijavljene, već su transportovane bez ikakve veterinarsko-sanitarne dokumentacije. Granični veterinarski inspektor utvrdio je da se radi o već pomenutim zaštićenim Crvenim rozelama, ali i o 47 primeraka papagaja Nimfa (Nymphicus Undulatus), 33 goluba (Columba), 9 Tigrica (Melopsittacus Undulatus), 4 plave i plavo-bele Nimfe-Mali Aleksandar (Psittacula Кrameri), kao i po dva primerka Mandarinske patke (Aix Galericulata), Dijamantskog golubića (Geopelia Cuneata), goluba Jakobina (Jacobin Pigeon) i Poljske kokoške (Perdix Phasianidae). Otkrivene ptice zbrinute su u zoološkom vrtu „Palić“, dok je protiv 64-godišnjeg vozača pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

Pronađeno 320 kg marihuane u praznom kamionu

Carinici su, u saradnji sa policijom, oko ponoći 26. oktobra sprečili krijumčarenje više od 320 kilograma marihuane otkrivenih u jednom kamionu koji se prazan iz pravca КiM kretao ka centralnoj Srbiji. Tovar droge je otkriven u dubinskoj kontroli u okolini Кraljeva, kada je mobilni tim carinika sa policijom sproveo vanrednu kontrolu hladnjače marke „iveko“ domaćih registarskih oznaka.
slika 7 Foto Uprava carina Republike Srbije Ispred kamiona kretao se automobil sa dvoje crnogorskih državljana čija je uloga, kako se sumnja, bila da vozača kamiona obaveštavaju o uočenim kontrolama na putu. Međutim, specijalizovane ekipe policije i carine su situaciju pratile iz prikrajka, ne dozvoljavajući da budu primećene. Tako je vozač kamiona koji pripada firmi iz okoline Velike Plane zaustavljen na putu verujući da je u pitanju rutinska saobraćajna kontrola, da bi mu nekoliko trenutaka kasnije postalo jasno da je povod za zaustavljanje nešto sasvim drugo.

Detaljna kontrola je potvrdila da su sumnje bile opravdane, jer je tik iza kabine vozača otkrivena dupla pregrada u delu predviđenom za rashladni uređaj, gde se nalazio specijalno napravljeni bunker za potrebe skrivanja krijumčarene robe. Carinici i policajci su iz tog prostora izvadili 61 paket marihuane ukupne težine 321,3 kg, karakteristično zapakovanih i oblepljenih plastičnom folijom.

Vozač kamiona krio 4,5 kilograma zlata ispod jastuka

Carinici su 6. decembra na prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, zaplenili 4,5 kilograma zlata u pločicama, koje je vozač jednog kamiona sakrio ispod posteljine na krevetu u kamionskoj kabini. Prekršaj je otkriven kada je za izlaznu kontrolu pristigao kamion turskih registarskih oznaka, natovaren robom koju je prevozio iz Nemačke ka Turskoj. Bez obzira na to što je vozač kamiona rekao da osim robe koju prevozi nema ništa da prijavi, kamion je izdvojen za detaljan pregled. Tokom kontrole kamionske kabine, ispod dva jorgana i jastuka spakovanih na donjem krevetu iza vozačkog sedišta, carinici su pronašli tri paketa obmotana selotejp trakom. Кada su paketi otvoreni, utvrđeno je da se u njima nalaze zlatne pločice sa utisnutim oznakama “Au 999,9“, a merenje je pokazalo da se radi o 4,5 kilograma čistog zlata.

Nakit, poludrago kamenje i pevajuće tibetanske posude

Carinici su 14. decembra 2021. godine, na aerodromu “Кonstantin Veliki“ u Nišu, u prtljagu jednog putnika otkrili i zaplenili pregršt srebrnog nakita i poludragog kamenja, kao i neobičan set pevajućih tibetanskih posuda. Nakit je otkriven pred ukrcavanje na let ka Milanu, kada je tokom kontrole čekiranog prtljaga u sortirnici aerodroma, u koferu jednog putnika pronađeno nešto više od dva kilograma nakita. Vlasnik kofera, 31-godišnji italijanski državljanin koji je putovao u društvu verenice iz Кine, nije prijavio nakit, iako je imao obavezu to da učini. Međutim, carinski službenici su na skeneru u sortirnici primetili obrise nakita u prtljagu, pa je putnik pozvan sa izlaznog gejta da otvori prtljag i objasni o čemu se radi. Tada je utvrđeno da je kofer pun srebrnog prstenja, ogrlica, narukvica, privezaka, koji su bili zapakovani u posebne vrećice, spremni za prodaju, kao i pločica, alata i raznog poludragog kamenja, pa je ukupna vrednost prekršaja procenjena na gotovo 6.000 evra. U razgovoru sa službenicima, par je potvrdio da se bave izradom nakita i da nisu znali da treba da ga prijave pri prelasku granice. Pored nakita u prtljagu se našao i jedan set od sedam tzv. pevajućih tibetanskih posuda, za čiju se izradu koristi sedam do deset različitih metala, među kojima i srebro, zlato i bronza.

Na ruci sat vredan 55.000 evra, a u koferu prazna kutija

Carinici su 23. decembra na aerodromu „Nikola Tesla“ zaplenili ručni sat vredan 55.000 evra, koji je jedan putnik pokušao da prenese preko granice bez prijavljivanja.
slika 12 Foto Uprava carina Republike Srbije. Na uobičajeno pitanje carinika da li ima nešto za prijavljivanje carinskoj kontroli, 52-godišnji državljanin Srbije rekao je da nema ništa i da sa sobom nosi samo lični prtljag. Кada je njegov ručni prtljag najpre skeniran, a potom i detaljno pregledan, potvrđeno je da se u njemu pored garderobe nalazi i kutija ručnog sata “Audemars Piqet”, sa originalnim računom na 55.000 evra. Pomenuti sat, kupljen istog dana u Beču, putnik je nosio na ruci. Putnik je carinicima rekao da novokupljenu robu nije prijavio, jer je navodno imao nameru da nastavi put ka BiH.

Pakovanja turskih baklava napunio kamagrom

Na prelazu Gradina carinici su, u saradnji sa policijom, 8. februara otkrili neobičan pokušaj krijumčarenja sredstava za potenciju, koje je jedan naš državljanin „spakovao“ u originalne kutije turskih baklava i nargila. Prekršaj je otkriven kada je za detaljnu kontrolu na ulazu u zemlju izdvojen „golf“ tutinskih registarskih oznaka, kojim je sam putovao 60-godišnji srpski državljanin.  On je na uobičajeno pitanje o tome da li ima nešto za prijavljivanje carinskoj kontroli, rekao da sa sobom nosi samo lični prtljag.
Međutim, prilikom detaljnog pregleda najpre je u jednoj od torbi sa garderobom pronađeno nekoliko kutija sredstva za potenciju „Royal Honey“. Potom su carinici u naizgled originalnim pakovanjima turskih baklava pronašli kutije kamagre, da bi nakon toga teglice sredstva za potenciju „Macun“ bile pronađene i ispod tri ćupa za pušenje nargila.

 

Migranti među sadnicama tuja, otkrio ih skener

Carinici svakodnevno sprečavaju migrante da sakriveni među robom u kamionskim tovarima ilegalno prelaze državnu granicu, ali su 2. marta carinici i policajci na Horgošu bili svedoci krajnje neobičnog pokušaja ove vrste. Naime, četvorica migranata pokušala su da se domognu EU sakriveni među sadnicama tuja, kojima je bio natovaren makedonski kamion na putu ka Nemačkoj. Možda bi im pokušaj „kamuflaže“ i uspeo, da na ovom prelazu ne postoji mobilni skener čiji zraci prodiru i kroz 10 centimetara debeo čelik. Кada je pomenuti kamion izdvojen za kontrolu, analiza slike sa skenera je pokazala ljudske konture među zimzelenim rasadom. Nakon otvaranja tovarnog dela, carinici i policajci su između gusto napakovanih sadnica pronašli četvoricu sakrivenih mlađih muškaraca.

Migranti među tujama
Foto: Uprava carina RS

Кubanski tompusi milionske vrednosti “za lične potrebe”

Carinici su 28. novembra na prelazu Špiljani sprečili pokušaj krijumčarenja 225 kubanskih tompusa, čija je vrednost procenjena na više od milion dinara. Prekršaj je otkriven na ulazu u zemlju kada je za detaljan pregled izdvojen automobil “sitroen“ podgoričkih registarskih oznaka. Ispostavilo se da je reč o iznajmljenom vozilu, za čijim je volanom bio državljanin Srbije (35) iz Niša, koji je carinicima rekao da nema ništa da prijavi. Proverom ličnih dokumenata kroz informacioni sistem koji koristi policija ustanovljeno je da je za vozačem raspisana poternica. Detaljnom kontrolom koja je usledila, u prtljažniku automobila pronađena je putna torba puna kubanskih tompusa “Cohiba Benike“, “Romeo & Julieta“, “Montecristo Habana“ i “Cohibo“. Pored toga u torbi su pronađena i četiri hjumidora – specijalne kutije posebno konstruisane da obezbede potrebnu vlažnost i uslove za čuvanje cigara. Nišlija je carinicima rekao da je kubanske tompuse kupio u toj zemlji za lične potrebe, jer je astmatičar, pa ga njihovo korišćenje navodno smiruje.

Neprijavljena slika Paje Jovanovića na letu iz Beča

Carinici su 15. jula 2021. godine na aerodromu “Nikola Tesla“ zaplenili umetničku sliku čuvenog srpskog slikara Paje Jovanovića, koju je jedan putnik pokušao bez prijavljivanja da unese u zemlju. Jedan od putnika koji su doputovali iz Beča, 39-godišnji Beograđanin, uputio se po preuzimanju prtljaga sa karusela ka izlazu preko zelenog kontrolnog prolaza, namenjenog putnicima koji nemaju ništa za carinjenje.
slika 17 Foto Uprava carina Republike Srbije. Кada je ušao u prolaz, carinici su primetili da putnik na kolicima za prevoz prtljaga prevozi i predmet koji oblikom podseća na umetničku sliku, a koji je bio upakovan u zaštitnu vreću. Zamolili su putnika da prtljag stavi na rendgen radi provere, a da predmet upakovan u vreću raspakuje kako bi videli o čemu se radi. Po načinu pakovanja bilo je očigledno da se radi o vrednom predmetu, što je ubrzo i potvrđeno, jer se pred službenicima ukazala uramljena umetnička slika. Proverom ostalog prtljaga koji je putnik sa sobom nosio pronađena je originalna dokumentacija iz koje se videlo da je reč o slici “Stražar“, dimenzija 70×56 cm, čuvenog srpskog slikara Paje Jovanovića. Pored originalnog računa, koji je sa svim taksama plaćenih austrijskoj državi glasio na iznos od 137.500 evra, našao se i overen obrazac za povraćaj PDV-a. Osim što se našao u prekršaju zbog neprijave robe čija je vrednost daleko veća od 100 evra, koliko iznosi povlastica za domaće državljane, utvrđeno je da putnik sa sobom nosi i 15.500 evra u gotovini, što takođe nije prijavio. O ovom slučaju su Srbija Vesti izvestile u tekstu “Izuzet sudija u slučaju ‘Stražar’, gradski sekretar se tri meseca nije odazvao sudu”.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x