Naseljavanje jelena: Bogatstvo na teritoriji Nove Varoši

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

ZLATAR: Luka Stojković
Podelite vest

Lovačko udruženja “Kozomor” koje gazduje lovištem “Zlatar” je na Petrovdan lane u prirodu pustilo 12 grla jelenske divljači iz ograđenog prihvatilišta u Seništima.

Zajedno sa odraslim jelenima i košutama koji su tokom zime iz lovišta JP ”Vojvodinašume” u Bačkom Monoštoru dopremljeni na teritoriju Nove Varoši, u prirodu je pušteno i jedno tele – začeto u vojvođanskim ritovima i ravnicama, a u maju mesecu rođeno u prihvatilišu na obroncima planine Zlatar.

Savremeno prihvatilište za prihvat jelenske divljači je izgrađeno tokom jeseni 2019. godine u selu Seništa, prostire se na površini od 4.5 ha i opremljeno je svim potrebnim lovno-tehničim objektima. Prihvatilište je bogato vodom, rastinjem i svim ostalim prirodnim uslovima za jelene, a istovremeno je povezano sa putevima i dostupno lovočuvarskoj službi radi kontrole i nadzora unete divljači.

Planirano je da se u narednih tri do pet godina u ovo prihvatilište svake godine u zimskom periodu unosi po dvadesetak grla jelenske divljači različite polne i starosne strukture koja će se tu prilagođavati nekoliko meseci, a zatim tokom jula meseca (nakon teljenja bremenitih košuta) ispuštati u prirodu.

Foto: Lovački savez Srbije

Krajnji cilj je stvaranje stabilne populacije jelenske divljači na ovom prostoru, povećanje biodiverziteta,  a samim tim i obogaćivanje turističke ponude Zlatarskog kraja.

Ovaj projekat od nacionalnog značaja finansira Republika Srbija preko Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Posle Tare i Studenice, lovište „Zlatar“ je treći lokalitet u Srbiji gde se jeleni naseljavaju.

Izvanredan životni prostor za ovu divljač u Srbiji obavezuju sve lovne radnike, institucije i lokalno stanovništvo, ali i državne organe, da se ova divljač zaštiti i naseli na sve pogodne životne prostore u centralnom delu zapadne Srbije, čime bi kao društvo vratili dug prirodi.

Lovačkog udruženja “Kozomor” apeluje na sve lovce i građane da shvate značaj ovog projekta i da pomognu u očuvanju naseljene jelenske divljači.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x