Netaknuti KOSMAJ: Dominiraju kraci koji simbolizuju slobodarsku iskru

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Kosmaj; Foto: Luka Stojković
Podelite vest

Jedna od najpitomijih srpskih planina Kosmaj nalazi se na samo 50 kilometara od glavnog grada Srbije.

Kosmaj je visok samo 626 metara što ga ubraja u planine koje su prijatene za boravak porodica sa decom.

Kosmaj je veoma pošumljen a strmije strane su obrasle bukovom i hrastovom, a ponegde i četinarskom šumom.

“Vrlo lagano se stiže do vrha putevima koji su lepo uređeni sa odmaralištima. Nekoliko omanjih igrališta za decu dobro su rešenje kako da se mališani zabave. Čitav kompleks je dobro obeležen i mala je mogućnost da se šetajući izgubite”, kaže reporter redakcije Vidi Srbiju Luka Stojković.

Oni koji su posetili i rado dolaze na Kosmaj kažu da nije retko da ako zađete dublje u šumu možete da naiđete i na srdaća, lisicu  ili vidite divlje zečeve.

The gallery was not found!

Prema podacima Ekološkog društva Kosmaj iz Sopota, na planini Kosmaj postoji 95 izvora pitke vode, 551 vrsta biljaka i čak 300 vrsta gljiva.

“Ono što je meni lepo na ovoj planini je to da nije urbanizovana u smislu da ima puno objekata, već je sve još uvek onako kako bi jedna planina trebalo da izgleda. Priroda je uglavnom netaknuta u svom najlepšem delu. Posedno mesto je i sam vidikovac na vrhu planine”, kaže Stojković.

SPOMENIK BORCIMA PALIM U DRUGOM SVETSKOM RATU

Spomenik borcima poginulim u Drugom svetskom ratu je zaštitni znak planine Kosmaj. Ovaj velelepni spomenik delo je arhitekte Bogdana Bogdanovića a podignut je 1971. godine kao sećanje na žrtve i borbu Kosmajsko-posavskog partizanskog odreda. Kraci koji se tako odvažno izdižu simbolizuju slobodarsku iskru čitave Šumadije.

The gallery was not found!

ISTORIJA

Istorijski podaci govore da su meštani sela podno kosmaja bili veoma hrabri a spominje se i njihovo istaknuto učešće u Kosovskom boju 1389. godine. Kosmaj se spominje i kao rodno tlo junaka Ivana Kosančića. Kosmajci su u 18. veku u tursko-austrijskim ratovima bili na strani Austrije. Prva ustanička puška protiv Turaka začula se u Drlupi 1804. godine kada je ranjen čuveni dahija Aganlija. Ovi meštani bili su saborci Milošu Obrenoviću u Drugom srpskom ustanku.

Kosmajci su učestvovali i u srpsko-turskom ratu 1876-1878. godine kao i u balkanskim ratovima. U Prvom svetskom ratu oni su imali udela u bitkama na Ceru i Kolubari. U Drugom svetskom ratu na području Kosmaja delovao je čuveni Kosmajsko-posavski partizanski odred.

Kosmaj; Foto: Luka Stojković

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x