NIS-ove benzinske stanice dobijaju solarne panele

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Pres sluzba NIS-a/DS
Podelite vest

Naftna industrija Srbije (NIS) objavila je danas da je otpočela postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije na svojim benzinskim stanicama.

U okviru prve faze ovog projekta solarni paneli će biti postavljeni na osam NIS Petrol i GASPROM maloprodajnih objekata širom Srbije. Proizvedena električna energija će se najvećim delom koristiti za potrebe benzinskih stanica uz razmenu sa distributivnom električnom mrežom.

U periodima kada je proizvodnja elektrane veća od potrebe benzinske stanice višak će se isporučivati u distributivnu električnu mrežu, naveli su iz NIS-a. Po istom principu, kada je proizvodnja nedovoljna, električna energija će se preuzimati iz mreže.

Кompanija se na ovaj korak, kako je navedeno, odlučila vodeći se principima održivog razvoja i ostvarivanja svoje zelene agende koja podrazumeva ulaganje u obnovljive izvore energije u cilju smanjenja emisije ugljen dioksida i globalnog zagrevanja.

Pilot projekat od 22 miliona dinara

U ovaj pilot projekat NIS je uložio više od 22 miliona dinara, a prognoza je da će na ovaj način, na osam lokacija, biti ostvarena godišnja ušteda u nabavci električne energije od gotovo 300 MWh uz isporuku oko 40 MWh u distributivnu mrežu i uz godišnje smanjenje emisije ugljen dioksida od 375 tona.

“Realizacijom ovog projekta NIS još jednom pokazuje da ostaje posvećen razvoju kompanije uz odgovoran odnos prema ekologiji. Uspešna realizacija ovog projekta otvara mogućnost razmatranja povećanja broja benzinskih stanica na kojima će biti postavljeni solarni paneli”, kazao je rukovodilac Centra za razvoj projekata u kompaniji NIS Nenad Pavlović.

Prema njegovim rečima, NIS razmatra i izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana na objektima u okviru Rafinerije nafte Pančevo, poslovnih objekata u Beogradu i Novom Sadu, te izgradnju u skladištu derivata nafte u Novom Sadu.

“Na taj način nastavljamo sa diverzifikacijom poslovanja i sa ulaganjima u zelenu energetiku”, izjavio je Pavlović.

Solarni paneli već su postavljeni na GASPROM benzinskim stanicama “Кrnješevci”, “Novi Beograd” (bivša Dejton), “Stari Banovci” i “Preljina 2”, dok je do kraja maja planirana ugradnja solarnih elektrana na stanicama “Velika Plana-autoput”, “Кragujevac 7–Elektrošumadija”, “Blok 45”, kao i na NIS Petrol maloprodajnom objektu “Gornji Milanovac 2”, precizirao je NIS u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x