Niš prvi u Srbiji dobio Savetovalište za decu žrtve nasilja, uskoro i SOS linija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Prvo savetovalište u Srbiji za decu žrtve svih oblika nasilja, fizičkog, emocionalnog, seksualnog, vršnjačkog, digitalnog, otvoreno je u Sigurnoj kući u Nišu. Pored savetovališta biće otvorena i SOS linija putem koje će deca moći da potraže pomoć.  Uputni organ biće Centar za Socijalni rad. Prema podacima te Ustanove, na godišnjem nivou, registrovano je oko 200 prijava nasilja nad decom.

Otvaranju su prisustvovali Miodrag Đorđević iz Ministarstva za zapošljavanje, rad i boračka pitanja, gradonačelnica Dragana Sotirovski sa saradnicima i Sonja Ščekić, direktorka Regionalne Sigurne kuće u Nišu.

Savetovalište će, pre svega, pružati terapeutske usluge deci, kao i psiho – edukativnu i savetodavnu podršku za roditelje ili staritelje.

“Tokom svog dugogodišnjeg rada, često sam se susretala sa problemom nasilja nad decom. Svedoci smo da deca trpe raznovrsne oblike nasilja. U situaciji kada dođe do nasilja , važno je da postoje brzi postupci koji će prvo zaustaviti nasilje, ali je takođe veoma važno da se detetu koje je doživelo nasilje pruže podrška i pomoć”, ističe Šćekić.

Prema njenim rečima, preporučena terapija obuhvata rad sa decom od 3. do 18. godine,  u proseku je potrebno je nekih 18 seansi, što zavisi od jačine traume i opšteg stanja deteta. Nakon toga, predviđeno je i da se prati stanje deteta dva do tri puta godišnje.

“U narednom periodu potpisaćemo ugovor sa svim institucijama i nevladinim organizacijama u gradu koje se bave zaštitom dece od nasilja. Stručni tim sigurne kuće će u toku meseca krenuti na edukaciju. Pohađaće akreditovani program za dečije telefonske savetnike za par meseci ćemo imati dečiji SOS telefon gde će deca koja imaju problem moći da pozovu i da dobiju stručnu pomoć”, pojašnjava.

Miodrag Đorđević iz Ministarstva Ministarstva za zapošljavanje, rad i boračka pitanja navodi da je preventiva ključna i polazna tačka.

“Dokle god imamo preventive, imaćemo i boljih rezultata, kada dođe do nekih problema, onda smo već i zakasnili, ali zato je preventiva ključ i glavna stvar koju treba uvek unapređivati kako bi što manje nasilja bilo. Deca će moći samostalno i bez roditelja da se obrate se za pomoć putem SOS telefona”, navodi.

 

 

 

Gradonačelnica Dragana Sotirovski najavila je i unapređivanje potrebnih usluga i potpisivanje sporzuma sa okolnim opštinama kako bi i deca iz okoline mogla da dobiju istu uslugu.

 

U Srbiji prema podacima UNICEF-a 44 odsto dečaka i 42 odsto devojčica doživleo je fizičko nasilje u svojoj porodici, dok je u Nišu 50 prijava godišnje. Zbog ovako visoke brojke Niš će biti prvi grad u Srbiji koji će dobiti savetovalište za decu u okviru Sigurne kuće na proleće naredne godine. Pored savetovališta biće otvorena i SOS linija.

Grad Niš prvi je grad u Srbiji koji se usvojio dokument ,,Jedno od petoro“ – evropski dokument o najtežim oblicima nasilja nad decom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x