Niški budžet u idućoj godini 13,4 milijarde dinara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša
Podelite vest

Predlogom budžeta grada Niša za 2023, koji je objavljen na zvaničnom gradskom sajtu, o kome su građani mogli da se izjasne na sinoć održanoj javnoj raspravi, predviđeno je da iznosi 13,4 milijarde dinara, što je za 1,6 milijardi više u odnosu na budžet za 2022.

Zamenica načelnice Uprave za finansije Nina Ilić izjavila je da će osnovni prihod grada Niša u narednoj godini biti porez na zarade zaposlenih.

“Taj porez predstavljaće preko 50 odsto ukupnih prihoda grada i to zahvaljujući rastu broja zaposlenih. Drugi po značaju prihod biće porez na imovinu, ali ne kao namet već kao povećanje oporezivih površina i povećanje broja poreskih obveznika”, izjavila je Ilić na javnoj raspravi održanoj u Gradskoj kući..

Prema njenim rečima, na trećem mestu u budžetu biće prihodi od doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta, kako je rekla, zbog toga što se “na svakom koraku u gradu gradi”.

Ona je kazala da će budžet grada u narednoj godini biti “razvojni i socijalni”, jer nijedno davanje iz budžeta neće biti smanjeno, već će mnoga biti povećana.

“Sve ono što je do sada bilo plaćano preko Uprave za društvene delatnosti, socijala, predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, primarna zdravstvena zaštita, Narodna kuhinja i još mnogo toga, ništa nije smanjeno. Najveća izdvajanja su upravo za tu upravu – 32,8 odsto ukupnog budžeta”, izjavila je Ilić.

Ona je kazala da je za investicije poput izgradnje puteva, kanalizacione i vodovodne mreže planiramo 1,15 milijardi dinara.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da grad Niš može da se “pohvali” da na računu stalno ima od milijardu dinara do milijardu i po.

“Trenutno na računu imamo 1,1 milijardu dinara. Deo para će biti potrošen do kraja godine, ali ne sve, ne želimo da se razbacujemo”, istakla je Sotirovski.

Ona je kazala da su prihodi budžeta grada uvećani jer je broj zaposlenih dostigao 83.000, a broj nezaposlenih je smanjen na 20.000 sa 36.000, koliko je bilo 2016. godine.

“Nikada se više nije radilo nego u ovoj godini. Rezultate ne vidi samo onaj ko ne želi da ih vidi”, izjavila je Sotirovski.

Odbornik opozicione odborničke grupe u Skupštini grada Niša Branislav Jovanović upozorio je na javnoj raspravi da budžet ne prati drugi po važnosti dokument, a to je Program izgradnje grada.

“Ranije se taj dokument mnogo ranije sastavljao, išli smo od sela do sela, od naselja do naselja i pitali ljude šta je potrebno da se izgradi. Sada se ne zna ni ko taj dokument treba da uradi, da li Direkcija za izgradnju grada ili Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj”, istakao je Jovanović.

On je kazao da bi grad mogao mnogo više da ulaže u izgradnju kada bi poslušali savete opozicije o spajanju pojedinih gradskih komunalnih preduzeća i pronalaženju strateškog partnera za gradnju akva parka.

“Pronalaženjem strateškog partnera uštedela bi se milijarda dinara, a 300 miliona dinara godišnje štedelo bi se kada bi „Gorica“, „Mediana“ i „Parking servis“ kao nekada bili jedno preduzeće”, naglasio je Jovanović.

On je rekao da je i pitanje čemu služe gradske opštine kada nemaju nikakve nadležnosti, a troše milijardu dinara godišnje.

Građani koji su prisustvovali javnoj raspravi zamerili su rukovodstvu Niša da nedovoljno lobira u Vladi Srbije za dobijanje sredstava iz državnog budžeta, kao i to da je javna rasprava zakazana nepuna 24 sata pre održavanja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x