Normalizovan saobraćaj na autoputu Niš-Dimitrovgrad, cisterne sa amonijakom biće pomerane u fazama

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti Ilustracija Pirot
Podelite vest

Saobraćaj na autoputu Niš – Dimitrovgrad odlukom ministarstva saobraćaja  normalizovan je danas od 15 sati, a sva merenja vazduha i vode u Pirotu i okolini pokazuju normalne vrednosti. Pored magistralnog puta prema Pirotu, nedaleko od mesta nesreće, oseća se miris amonijaka, dok se u selu Staničenje na samo 3 kilometra od mesta iskliznuća teretnog voza život odvija normalno. Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je  da tužilaštvo ispituje uzroke nesreće, a uklanjanje 20 cisterni koje su još uvek na pruzi odvijaće se u fazama i trajaće minimum nedelju dana.

Prilaz mestu akcidenta još uvek nije moguć, a sa magistralnog puta mogu se videti ljudi sa  zaštitnom odelima. Na pruzi je 20 cisterni, iskliznule su 4, a iz jedne od njih, koja je oštećena i dalje curi amonijak. Jak miris amonijaka oseća se i na razdaljini sa koje su snimljene ove fotografje.  U obližnjem Staničenju, na samo 3 kilometra od mesta nesreće, život ide uobičajnim tokom i mirisa amonijaka nema.

 Boško Anđelković u selu Staničenje živi od 1993. godine i u nedelju kada su iskliznule cisterne sa amonijakom klao je svinju. Iz ovog sela niko nije povređen, jer je vetar duvao u pravcu Pirota, tako da miris amonijaka nisu osetili ni te večeri ni sutradan.

Anđelković kaže da će u slučaju evakuacije otići do susednog sela kod komšija. Do sada nije osetio nikakve promene ni kod ponašanja životinja, ni u vodi, ni u vazduhu.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić ne zna kada će tačno početi uklanjanje cisterni sa pruge, osim da će se sve uraditi po proceduri i u fazama. U akcidentu koji se dogodio 25. decembra oko 18 sati prevrnuli su se vagoni 11, 12, 13 i 14. U prvoj fazi, vagoni od broja 1 do 11 biće pomereni ka Nišu, odnosno do stanice  Staničenju, a onda i vagoni od broja 15 do 20 u pravcu kako i danas stoje, prema Pirotu. Saniraće se taj deo pruge, a onda dolazi do kritičnog trenutka kada se pomeraju četiri vagona, od kojij je jedan oštećen i i iz njega i dalje curi opasan gas.

O tome da li će se evakuisati stanovništvo iz obližnjih sela, a najbliža su Staničenje i Sopotni Han, odlučivaće  Štab za vanredne situacije po preporukama Radne grupe koja je oformljenam, a čine je predstavnici resornih ministarstava saobraćaja i zaštite životne sredine, kao i predstavnici Infrastruktura železnice Srbije, Kargo Srbije i Eliksira koji je vlasnik tovara amonijaka.

Po Vasićevom mišljenju ekološka katastrofa je izbegnuta jer su dosadašnja merenja vazduha i vode  pokazala da se u kratkom periodu vrednosti vraćaju u normalu.

Odlukom ministarstva saobraćaja danas od 15 sati  normalizovan je i saobraćaj na autoputu prema Dimitrovgradu koji je bio u prekidu od nedelje. Odgovornost za dve smrti i više od pedesetoro povređenih usled trovanja amonajkom tek se utvrđuje. Po rečima gradonačelnika Pirota gotovo je sigurno da će tužilaštvo podneti krivične prijave protiv odgovornih za ovaj akcident, a informacije se uveliko prikupljaju.

 

 

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x