Novosadske NVO traže obeležje za Blekija kao simbol protiv nasilja, fašizma, za sve ponižene građane

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Printscreen Youtube/Bleki Novi Sad
Podelite vest

Novosadske nevladine organizacije pozvale su danas gradsku vlast da na adekvatnom mestu postavi dostojno, primereno i trajno umetničko obeležje uličnom sviraču Kristijanu Kostiću Blekiju, koji je pre nekoliko dana mučki ubijen u centru Novog Sada.

Obeležje bi moglo da bude instalirano na mestima gde je Bleki najčešće sedeo i svirao, ili na mestu ubistva, precizirali su.

“Umetničko obeležje Blekiju bilo bi ne samo simbol protiv nasilja i fašizma, već i znak pažnje za sve one građane koji su se u užasnim i surovim tranzicionim vremenima, u kojima je solidarnost ukinuta našli na socijalnom dnu, svakodnevno ponižavani”, ističu nevladine organizacije iz Novog Sada.

Oni zahtevaju da se svirepi ubica primereno kazni, jer se mora poslati poruka da se jezive stvari kao ubistvo bespomoćnog uličnog svirača ne smeju dešavati, ni u Novom Sadu, ni bilo gde drugde.

Ovaj zahtev vlastima u Novom Sadu potpisali su Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”, Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija, OSA – Omladinska studentska akcija, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine, Most solidarnosti i Centar za održive zajednice.

Kristijan Kostić Bleki, ulični svirač ubijen je u noći između 8. i 9. februara, za njegovo ubistvo uhapšen je dvadesetjednogodišnji Ž. R. iz Žablja koji se sumnjiči da je Kostića tukao rukama i nogama. Od zadobijenih povreda nerećni čovek je preminuo u Kliničkom centru Vojvodine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x