NS: Razgovori s Rio Tintom bili bi korak unazad, trajno zabraniti iskopavanja litijuma u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Narodna stranka printscreen
Podelite vest

Poslanica Narodne stranke (NS) Ivana Parlić izjavila je danas da je neophodno doneti trajnu zabranu iskopavanja litijuma i bora u Srbiji i da “nema više šta da se razgovara” sa kompanijom Rio Tinto, “jer bi svi dalji razgovori bili korak unazad”.

Narodna stranka je prenela da je Parlić na sednici Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine u Loznici rekla da “šteta još nije nastala, ali smo na korak od nepovratne katastrofe i potpunog poraza Srbije”.

Ona smatra da bi “zabranu trebalo da podrže svi gradjani, bez obzira da li su glasali za vlast ili opoziciju, jer bi otvaranje rudnika značilo propast životne sredine”.

“Zemlja u Srbiji pripada narodu, a ne najvećem lobisti Rio Tinta Aleksandru Vučiću, ni Dubravki Djedović, niti Ani Brnabić. Meštani sela oko Loznice kažu da se kupaju u reci Jadar i oni hoće da se u toj kupaju i njihovi potomci. Priroda mora da ostane očuvana i posle nas”, kazala je Parlić.

Rio Tinto je “potkupio Vladu Srbije, novinare, profesore i čitave fakultete”!

“Profit kompanije Rio Tinto nije interes ni naroda niti Srbije. Zato nećemo raspravljati sa njima i ne moramo da im se pravdamo zašto nećemo rudnik litijuma. Državni organi donose zakone i akte u korist interesa privatnih kompanija, i u takvim uslovima nema nikakve rasprava – borićemo se za našu zemlju gde god bude trebalo”, rekla je Parlić.

Poslanici Srpske napredne stranke održali su danas paralelnu sednicu odbora u Beogradu jer su hteli da spreče da se čuje “istina o Rio Tintu i Loznici”.

“Oni možda mogu da gase mikrofone, ali ne mogu da ugase otpor naroda. Možda je Vučić ucenjen, možda je prodavao ono što nije njegovo, ali to nas ne zanima, jer on ne može da prodaje ono što je naše”, rekla je Parlić.

Ocenila je da je Rio Tinto “slučaj najveće korupcije u kojoj učestvuju predstavnici vlasti”, i da je o tome neophodno sprovesti detaljnu istragu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x