NVO iz centralne Srbije i sa Kosova traže sprovođenje odluke o vraćanju zemlje manastiru Dečani

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Visoki Dečani - Foto: BetaPhoto/Armenija Zajmi Bešević/EV
Podelite vest

Više nevladinih organizacija iz centralne Srbije i sa Kosova pozvalo je danas vlasti u Prištini da sprovedu odluku kosovskog Ustavnog suda o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani.

Apelujući na poštovanje vladavine prava, NVO su u zajedničkom saopštenju osudile izjavu gradonačelnika Dečana Baškima Ramosaja da ta odluka Ustavnog suda “nikad neće biti sprovedena”.

“Sve presude Ustavnog suda Kosova treba da budu sprovedene. Ustav pruža važne garancije svim građanima Kosova, ali takve garancije imaju značenje jedino ako sudske odluke sprovode fizička i pravna lica širom Kosova”, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da “nesprovođenje zakonskih presuda samo dovodi do neizvesnosti za sve građane Kosova i podriva veru i poverenje u vladavinu zakona na Kosovu”.

Organizacije su pozvale “sve one koji se nalaze na izabranim funkcijama da se uzdrže od davanja izjava koje narušavaju poverenje u vladavinu prava”.

Saopštenje su potpisali NVO Aktiv iz Kosovske Mitrovice, Centar za Mir i Toleranciju iz Gračanice, Demokratija plus (D+), Forum za razvoj i miltietničku saradnju (FDMC), Građanske inicijative, Glas Roma, Aškalija i Egipćana, Goraždevac Media Group, Inicijativa mladih za ljudska prava – YIHR Srbija i Inicijativa mladih za ljudska prava – YIHR Kosovo.

Među potpisnicima su i Kosovski pravni institut (KLI), Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Medija Centar iz Čaglavice, Nova društvena inicijativa (NSI), NVO Budi Aktivan 16 iz Preševa, NVO The Future iz Bujanovca, profesorka Univerziteta u Prištini Vjolca Krasnići i aktivista civilnog društva Valon Arifi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x