O nagradi “Milan Mladenović” 2022 odlučuje petočlani regionalni žiri, fond 3000 evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: promo Zadužbina Milan Mladenović
Podelite vest

Zadužbina Milana Mladenovića će tradicionalno i ove godine dodeliti Nagradu Milan Mladenović. Nagrada se dodeljuje za najbolju pesmu na teritoriji bivše Jugoslavije, a na osnovu odluke stručnog žirija.

Ovogodišnji žiri čine: Mile Kekin (Hrvatska), autor i frontmen grupe Hladno pivo; Sonja Lončar (Srbija), pijanistkinja i profesorka, članica LP Dua; Matjaž Manček (Slovenija), urednik muzičkih programa ljubljanske kulturne institucije ,,Kino Šiška”; Edo Plovanić (Hrvatska), osnivač portala Muzika.hr; Dragiša Uskoković Ćima (Srbija), basista i nekadašnji član EKVa.

Konkurs za Nagradu Milan Mladenović 2022 biće raspisan 01.05, a kakve pesme žiri očekuje da presluša i kako zamišlja dobitnika Nagrade, otkrila je Sonja Lončar:

,,Pesma može biti bilo kog žanra, ali najbolje je ako je dovoljno hrabra da izađe iz okvira postojećih žanrova i donese nam nešto potpuno novo!”

Matjaž Manček kaže da će žiri u traženju autorski snažnih, autentičnih, originalnih pesama da navodi stvaralački duh Milana Mladenovića:

,,Budući da se radi o Nagradi Milan MLADenović, tražimo mlade stvaraoce, mladu kreativnost, mladu muziku. Dakle, ako se smatrate mladim autorom, mladim bendom i imate mladu pesmu koja sadrži u sebi seme vanvremenosti, prijavite je na konkurs!”

I Mile Kekin se nada da će tokom žiriranja čuti svežu autorsku ,,krv”:

,,Ne morate biti ni fantastični svirači ni fantastični pjevači, ali maksimalno ću cijeniti originalnost – nešto novo i osvježavajuće”.

Edo Plovanić ima specifično viđenje dobre pesme i recept koji će primeniti tokom preslušavanja kandidata prijavljenih na konkurs:

,,Da bi pjesma bila uspešna, mora biti prenosiva publici – oni je moraju razumjeti, prihvatiti i prisvojiti.”

Dragiša Uskoković Ćima je imao tu sreću da stvara sa Milanom Mladenovićem, a kao član žirija za Nagradu Milan Mladenović 2022 vodiće se vrednostima koje je u tom periodu spoznao, a to je da se iskrenost i autentičnost osete uvek i nepogrešivo:

,,Sam Milan bi precrtao svaku pesmu koja liči na Ekatarinu!”

Nagrada Milan Mladenović uspostavljena je sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrednosti svоjstvene umetničkoj zaostavštini Milana Mladenovića. Biće dodeljena četvrti put na svečanosti 21. septembra, na dan Milanovog rođenja.

Dobitnik prve Nagrade koja je dodeljena 2019. godine bio je bend Artan Lili sa pesmom ,,D.E.P.R.A”, a drugi laureat bila je grupa Dram 2020. sa pesmom ,,Daj mi sve”, a 2021. godine Nagradu su dobili Ana & The Changes za pesmu ,,Tu”.

Fond za Nagradu Milan Mladenović 2022 iznosi 3.000 evra, a svi detalji o Nagradi i konkursu biće objavljeni 01.05. na sajtu www.milanmladenovic.com.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x