Treba drugima da oprostimo i da pokažemo da se po tom pitanju razlikujemo, da pokažemo da smo ljudi, da ih poštujemo više nego oni nas, ali da nikada ne gazimo po našim žrtvama i nikad ne zaboravimo naša stradanja.

Obeležavanje Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll
Podelite vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac u Spomen-području Donja Gradina, povodom Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Obraćajući se okupljenima, predsednik Vučić je istakao da je najveći interes Srbije, kao i Republike Srpske da se sačuva mir i da srpski narod ima svoju budućnost.

„Moramo sebi ponekad dati oduška i reći kako stvari stoje, ali sem svoje duše, moramo da sačuvamo naš narod od daljih sukoba. Moramo da sačuvamo mir, našu decu, da se ne bi ponovilo da u Dubicama, kao što je bilo od 1941. do 1945. godine, nemamo nijednog vojnika. Naš najveći interes jeste da sačuvamo mir i da imamo dece. Da imamo ovoliko mladih, i još više, koji će da znaju da nemamo nikog drugog, već samo jedni druge“, poručio je predsednik Republike Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da svaki put kada dođe u „taj grad mrtvih“, pokuša da pronađe neke odgovore, o zlu, o njegovim uzrocima, ali da nikada u tome ne uspe.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

„Ovde, u Logoru broj osam u Donjoj Gradini, u kojoj stojimo  bukvalno na grobovima i na kostima, sve teorije, koje su toliki mudri ljudi postavljali, padaju u vodu. Stavljati u plitke jame po deset-petnaest ljudi, da zbijeni stoje uspravno i onda ih ubijati maljevima i noževima, istrebljivati čitav jedan narod, zbog imena, vere, nacije – ništa taj čin ne može racionalno da objasni“, naglasio je predsednik Vučić, dodajući da nije dovoljno sećati se stradalih samo jednom ili dva puta godišnje.

Predsednik Republike Srbije je poručio da čuvamo sebe, svoj jezik i ćirilično pismo, da se ponosimo svojim srpskim rodom, bez ugrožavanja bilo čijeg teritorijalnog integriteta, ali i da ne dozvolimo da nam otmu i dele Srpsku pravoslavnu crkvu.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

„Treba drugima da oprostimo i da pokažemo da se po tom pitanju razlikujemo, da pokažemo da smo ljudi, da ih poštujemo više nego oni nas, ali da nikada ne gazimo po našim žrtvama i nikad ne zaboravimo naša stradanja. Da ne dozvolimo ni našu, ni tuđu krv na svojim rukama i da poštujemo pravo, principe i elementarnu pravdu i moral“, zaključio je predsednik Vučić.

Poštu stradalima odali su predstavnici romske i jevrejske zajednice, preživeli logoraši i njihovi potomci,  kao i predsednik Narodne Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministri u vladi Srbije Aleksandar Vulin i Darija Kisić Tepavčević, premijer Republike Srpske Radovan Višković, delegacije srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine, predstavnici političkih stranaka iz RS, kao i veliki broj građana.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Tokom ceremonije održane su molitve za jasenovačke srpske, jevrejske i romske žrtve.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x